Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хушкања било, али то није ратни злочин
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 12. 2009.

Извор: Дневник

Хушкања било, али то није ратни злочин


Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да је неспорно да је током ратова на подручју бивше Југославије било ратног хушкања у медијима, али да само хушкање није ратни злочин.

Тужилаштво је дошло до занимљивих података у погледу ратнохушкачког говора и улоге новинара и медија, припрема озбиљан извештај о томе и наставља истраживање како би предузело евентуалне процесне радње, навео је Вукчевић у интервјуу агенцији Бета.

Тужилаштво се, по његовим речима, бавило проблемом ратнохуш качких говора и улоге медија и пре кривичне пријаве Независног удружења новинара Србије.

- Није кривична пријава коју је упутио НУНС била иницијална каписла да Тужилаштво одлучи да бави том проблематиком медија. Ми смо то радили и пре. НУНС је поднео пријаву против непознатих починилаца коју смо ми само прикључили нашим списима - рекао је тужилац.

Према његовим речима, на овим просторима је неспорно било говора који су хушкали на рат, али „то још увек није ратни злочин“.То је јако компликована материја. Проучавали смо која кривич на дела и облици кривичне одговорности би дошли у обзир у конкретном предмету. Ставити неком на терет ратни злочин на тај начин што је подржао неки ратнохушкачки говор није једноставно - навео је он.

Тужилаштво за ратне злочине пролетос је најавило истрагу о уложи новинара и медија у ратним сукобима на подручју бивше СФРЈ, а НУНС је почетком лета поднео пријаву против НН лица која је изазвала жестоке реакције, пре свега самих новинара и неких удружења.

Бета

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси