Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тасовац одбио Вучићев предлог о ТВ претплати
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 12. 2015.

Аутор: Б. Цвејић, М. Р. Миленковић Извор: Данас

Тасовац одбио Вучићев предлог о ТВ претплати

Министарство културе и информисања није прихватило предлог кабинета премијера Србије Александра Вучића да се у измене Закона о јавним сервисима, осим делимичног финансирања РТС и РТВ из буџета, дода и да ће се такса наплаћивати уз рачун за електричну енергију, као обједињени износ са накнадом за утрошену струју, сазнаје Данас од извора у Влади Србије.

 

 Не очекујући да ће се надлежно министарство оглушити о предлог премијера, према речима извора нашег листа, измене закона су без те одредбе усвојене на влади и послате у парламент, због чега је премијер обећао представницима јавних сервиса да ће такав начин наплате бити накнадно регулисан подзаконским актом. 

Првобитно, законом је било предвиђено да ће РТС и РТВ наплаћивати сами таксу, у износу који ће утврдити њихови управни одбори а који неће бити већи од 500 динара, а да ће држава престати да финансира јавне сервисе.

Међутим, након незадовољства представника РТС и РТВ таквом одлуком, сматрајући да би такав систем наплате био неефикасан, премијер је недавно саопштио одлуку да такса, односно претплата неће бити већа од 150 динара и да ће из буџета бити издвојено још додатне четири милијарде динара за њихово финансирање. 

Према речима нашег извора, премијер је прихватио и предлог да се такса наплаћује уз рачун за струју како би се осигурала већа наплата, а да се износ претплате постепено повећава у наредних неколико година, највише до 1,5 одсто просечне плате у Србији.

Пошто министар Иван Тасовац није прихватио тај предлог који је прослеђен из кабинета премијера, у влади се спекулише да је Вучић због тога веома незадовољан и да се не искључује да би министар културе могао и да буде смењен. 

Подсетимо, ово није први пут да је премијер незадовољан одлукама овог министарства пошто је претходно донело одлуку о гашењу агенције Танјуг без понуде бесплатних акција запосленима. Вучић је зато обећао јавности да ће покушати да нађе решење како запослени у тој агенцији не би остали без посла. 

Измене закона о јавном сервису, иначе, јуче су биле на дневном реду Скупштине Србије, а њихово усвајање се очекује данас.

Државни секретар у Министарству културе Саша Мирковић рекао је јуче у скупштини да ће за РТС и РТВ у 2016. бити издвојено четири милијарде динара из буџета Србије, што би с наплатом таксе од 1. јануара требало да гарантује стабилно финансирање. 

Он је објаснио да је оно што је министарство руководило да сума за наредну годину буде четири милијарде динара чињеница да су управни одбори јавних медијских сервиса донели одлуку да ће такса бити до 500 динара.

Мирковић је додао да се већ 16 месеци зна какав је модел финансирања предвиђен за јавне медијске сервисе и то знају сви актери који би то требало да спроведу у дело. Он је додао и да питање зашто се није прешло на таксу треба упутити јавним сервисима, јер је Министарство заинтересовано да се закони спроводе. 

Бујошевић: Не радите свој посао, министре

Драган Бујошевић, генерални директор РТС, јуче је одговорио на отворено писмо министра Ивана Тасовца у којем га подсећа да је обезбеђивање стабилног и довољног финансирања јавног сервиса посао Министарства културе, иако Тасовац верује да је његов посао затварање медија и отварање ријалитија.

„Не радите свој посао, министре. Ви мислите да сте задатак 'стабилног и довољног финансирања' решили доношењем поменутог закона. Ја мислим да нисте. Рекао сам Вам то 12. јуна, мог шестог радног дана на месту генералног директора РТС. Предложио сам и Вама и премијеру како такса може да буде наплатива, како да Република Србија обезбеди стабилно и довољно финансирање два јавна медијска сервиса и РТС и РТВ“, нагласио је Бујошевић додајући да је Тасовац одбио његов предлог, али да је премијер прихватио.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси