Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пајтић: Немачка да помогне српским медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 12. 2015.

Извор: Танјуг

Пајтић: Немачка да помогне српским медијима

Председник Демократске странке Бојан Пајтић разговарао је у Берлину са немачким званичницима, којима је, како је саопштила ДС, "пренео дубоку забринутост око катастрофално лоше ситуације у Србији, која се тиче стања медијских слобода, сигурности новинара и независности правосуђа".

 

Како се наводи, Пајтић је у Берлину учествовао на конгресу немачке Социјалдемократске партије, и том приликом се сусрео са министром спољних послова Немачке Франк Валтер Штајнмајером и председником Европског парламента Мартином Шулцом.

Пајтић је током разговара рекао да је неопходно доћи до напретка у областима медијских слобода, сигурности новинара и независности правосуђа, да би друштво суштински напредовало ка ЕУ.

Покрајинска влада

Према наводима из саопштења ДС, саговорници су се сагласили да последњи извештај ЕК о Србији представља реалну, незадовољавајућу слику услова у којима раде новинари у Србији.

ЕК се, тврди Пајтић, оштро осврнула на стање медијских слобода, "на насиље које се у Србији чини над представницима медија, независним интелектуалцима, представницима независних институција, представницима опозиције".

"Због тога је изузетно важно да Социјалдемократска партија Немачке, Влада Немачке пруже помоћ и невладином сектору и независним медијима и зато смо позвали да ова партија, најснажнија социјалдемократска партија у Европи са њима успостави сарадњу", рекао је Пајтић.

Лидер ДС је поздравио отварање преговарачких поглавља, уз оцену да прави преговори почињу тек када се отворе поглавља 23 и 24, која су везана за владавину права и борбу против корупције.

Он је током разговора са Шулцом и Штајнмајером указао и да би било какви компромиси око кључних питања - попут људских права и слобода, били суштински антиевропски.

Пајтић је изнео забринутост и због недавних напада на Србе у Гораждевцу и другим местима и затражио активну улогу Немачке у обезбеђивању безбедности за српску заједницу што подразумева проналажење и процесуирање одговорних.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси