Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарка Б92 други пут жртва
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 12. 2015.

Аутор: Бранка Тривић Извор: slobodnaevropa.org

Новинарка Б92 други пут жртва

Након што је била жртва срамне сексистичке уврде министра одбране, "да воли новинарке које тако лако клекну", због чега је премијер Александар Вучић одлучио да Братислав Гашић не може да остане у влади, дописница Б92 Златија Лабовић поновно је претворена у жртву. Овог пута крушевачког СНС-а.

 

Напредњаци из Крушевца, где Гашић живи и где је био и градоначелник, оптужили су је да је намерно провоцирала министра.

Телевизија Б92 је обавестила полицију да се њиховој дописници преко друштвених мрежа упућују увреде и поруке које се могу схватити као претње.

На конференцији за медије Ивана Манојловића, члана Савета за информисање СНС у Крушевцу, изнесена је тврдња да је новинарка Б92 Златија Лабовић "инструисана да испоровоцира министра", а да иза свега стоји тајкунско-мафијашки лоби који је платио неколико милиона евра да се Гашић уклони са функције.

Констатовано је и то да је реакција премијера Вучића да смени Гашића била драконска, а образложење тврдње да је дописница Б92 испровоцирала Гашића, које је угледало светло дана и на сајту крушевачких напредњака овако је изведено:

"Погледајте на снимку колико је слободног простора имала. Како бисте се ви осећали да неко буде у том положају док гледате право у камере на отвореном простору?".

Тако је новинарка Златија Лабовић други пут претворена у жртву. Крушевачки напредњаци су је, чак, оптужили да је она била та која је својим положајем понизила професију.

"Господин Братислав Гашић није употребио ни погрдне речи, господин Братислав Гашић није употребио ни псовку; није чак употребио ни реч 'мрзим' већ 'волим'. Он је, као и ми сви овде, човек од крви и меса. Извинио јој се као да је у најмању руку он рекао новинарки да клекне. Као да она својим положајем није сама понизила професију", рекао је Манојловић и додао да је новинарка Б92 исто тако "могла и да министру окрене леђа".

Централа СНС-а се оградила од ових скандалозних изјава крушевачких напредњака, уз наводе да је став странке да се Гашић "на недоличан начин обратио новинарки", после чега је и транскрипт конференције за медије крушевачког СНС повучен са њиховог сајта.

Веран Матић, главни и одговорни уредник Информативног програма Б92 и председник Комисије за истраживање убистава новинара, за РСЕ каже да би оно што је изречено на прес-конференцији крушевачких напредњака морало да буде санкционисано, а да тим проучава шта се правно може предузети да би се колегиница Лабовић заштитила.

"Пре те конференције за штампу крушевачког СНС-а већ смо добили информације о томе да су се на Facebook страници Златије Лабовић појавиле увреде које би се, на неки начин, могле означити и као претње. Ми смо одмах то проследили Тужилаштву за високотехнолошки криминал и Одељењу за високотехнолошки криминал Министарства унутрашњих послова. Потом, када је одржана и ова конференција за штампу, наш правни тим добио је задатак да проучи шта је све могуће урадити на правном плану да би се наша колегиница у потпуности заштитила од дискредитација, дисквалификација, увреда и оптужби. Могло би се очекивати да и Тужилаштво по службеној дужности реагује, али мислим да се у овом случају инсистира на томе да се изврше личне пријаве од стране онога ко је угрожен и ми сада, у ствари, анализирамо", наводи за РСЕ Матић, те додаје:

"Сигуран сам да оно што се догодило на крушевачкој конференцији за штампу мора да буде санкционисано, јер отвара Пандорину кутију да се одређене претње и оптужбе и лажи које су изречене претворе у нешто што би могло да угрози безбедност наше новинарке. Она покрива тај регион и може до нечега до чега је и раније долазило – не само до вербалних, него и до физичких напада. Ми ћемо учинити апсолутно све да заштитимо безбедност наше новинарке".

Однос који је министар одбране исказао према новинарки је апсолутно израз примитивизма и једини излаз је ригорозно санкционисање, оцењује за РСЕ Раде Вељановски, професор Факултета политичких наука.

"То више није ни однос према женама, ни однос према новинарима, то је примитивизам који онда, наравно, прелази и у остале сфере односа према одређеним циљним групама. То се не може превазићи другачије него изричитим санкционисањем таквог понашања и то свих појединаца, без обзира о коме се ради. Када су у питању високи функционери, утолико пре треба бити ригорозан јер се од њих очекује да буду примери осталим грађанима у свакој врсти понашања, а не само у оном делокругу за који су задужени и у коме раде", речи су Вељановског.

"Дакле, сада, од стране некаквих партијских организација оптуживати новинарку да је она неколга за нешто испровоцирала апсолутно је апсурдно, али то, дабоме, спада у тај исти корпус примитивизма који се, нажалост, може уочити како на врху наше власти, тако и на оним нижим локалним нивоима", закључује Раде Вељановски.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси