Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како ће се Вучић решити Гашића?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 12. 2015.

Аутор: Бранка Михајловић Извор: slobodnaevropa.org

Како ће се Вучић решити Гашића?

Након сексистичке изјаве министра одбране Братислава Гашића упућене новинарки Б92 пре два дана и најаве његове смене, није стављена тачка на случај члана Владе који је до сада "преживео" многе афере, па и његов најновији наступ пред новинарима изазвао је револт због још једне злоупотребе медија.

 

Са друге стране, чин најављене смене министра прате премијерова образложења која бацају сенку на гест који је могао бити знак увођења нове праксе-одговорности највиших државних функционера за јавно изговорену реч, као и другачији однос према новинарима које су у Србији високи функционери шутирали пред камерама, убијали у заседама, користили као своје најприземније гласноговорнике, смењивали, вређали, прозивали...

Министар одбране Братислав Гашић одржао је конференцију за новинаре којој је присуствовао велики број представника медија. Он је прочитао кратку, унапред припремљену изјаву и окренуо се и изашао. Без питања, молим. Као да су медији његов лични сервис без права да у име јавности траже додана објашњења.

Поновио је извињење за увреду на рачун новинарке телевизије Б92 и поручио да ће његова мисија од сада бити да се бори против злостављања жена. Удружење новинара Србије одмах је реаговало саопштењем у коме се наводи да је овакав поступак министра Гашића само наставак неприхватљивог односа према новинарима.

УНС подсећа да конференције за новинаре служе да би новинари добили одговор на питања у вези са темом због које је конференција сазвана. Овакав поступак министра Гашића само је наставак неприхватљивог односа према новинарима.

Председник Владе Александар Вучић поручио је дан раније да Гашић не може да остане министар одбране након што је увредио новинарку ТВ Б92, рекавши да "воли новинарке које лако клекну".

Иако је премијер Вучић наговестио да ће сменити министра, за сада то није званично и потврђено. Каква је разлика у процедури између смене и оставке?

У оба случаја, одлуку мора донети Парламент.

"Када неко поднесе оставку, не води се расправа јер је то лични чин, а ако се поднесе предлог за разрешење, онда се о томе расправља, износе се разлози", оцењује за РСЕ Богољуб Милосављевић, професор Правног факултета универзитета Унион.

Милосављевић подсећа на многе афере које су пратиле Гашићев мандат.

Догађаји везани за пад хеликоптера и погибије посаде у покушају спасавања бебе из Санџака, затим одбијање да пружи омбудсману информације о инциденту војне полиције у случају пребијања Андреја Вучића, премијеровог брата у време Параде поноса, и у случају незаконитог прислушкивања опозиционих странака и људи из правосуђа.

Медији подсећају и на његов гаф у вези са трансродном мајорком Хеленом која га је тужила за дискриминацију.

Такође, јавност је обавештена о сукобу интереса у време када је био градоначелник Крушевца и из буџета града преусмерио 14.3 милиона динара за ТВ која је у власништву његове породице.

"Наравно да су и раније постојали разлози за одлазак министра Гашића. Премијер је, очигледно, сматрао да то није довољно и говорио је: не дам Гашића!", истиче професор Милосављевић.

РСЕ: Шта мислите да је у овом случају превагнуло да Вучић 'свог Бату' како ге назива, смени?

Милосављевић: Мислим да је у питању са једне стране, след лоших догађаја, па је то кап која је превршила чашу. А, са друге, једна жеља коју треба поздравити, да се поставе границе неким испадима функционера извршне власти. То је јако добро као порука из целог овог догађаја.

Честе промене на врху Министарства одбране показују да Српска Напредна Странка (СНС) има проблем са проналажењем праве цивилне личности на челу тогсектора.

"Од како је СНС дошао на власт, три министра су вршила дужности министра одбране: Вучић, Родић, па Гашић, па сад чекамо четвртог. То довољно указује колико је је то озбиљно место. Војска је огроман систем који траже особу са великим социјалним искуством, који ће да промисле сваку реч пре него што је изговоре", речи су Александра Радића, војног аналитичара.

Премијер Вучић за министра Братислава Гашића и сада, када је одлучио да му више није место у његовом кабинету, каже да је он један од његових најоданијих сарадника и пријатеља, додавши да није донео одлуку због "напада и оркестриране кампање оних који ћуте на пљачке и непоштење других" већ због "политике пристојне, поштене и успешне Србије".

Остаје нејасно да ли реаговање професионалних медијских удружења који су позвали на бојкот Гашића све док је на месту министар и протест новинара у понедељак увече испред зграде Владе, премијер сматра оркестрираном кампањом, или је жаока усмерена на неког другог.

"Било како било, и случај Гашић, уз остале афере које прате таблоидно-пропагандно новинарство попут недавне лажне дириговане узбуне о наводном државном удару, показатељ је где се новинарство у Србији данас налази", поручио је председник НУНС-а на протесту испред Владе Србије.

"Порука овог скупа, осим што је подршка нашој колегиници, је да је цела професија на коленима."

Док је популарни аутор емисије "24 минута са Зораном Кесићем", који је са ТВ Б92 послат на превремени зимски одмор, поручио:

"То мало солидарности које смо показали, дај Боже да постане правило!"

Заштитник грађана Саша Јанковић поручио је гостујући на ТВ Н1 да би било добро да инцидент који се догодио буде одскочна даска за покретање новог односа власти према медијима, а успут и односа према женама у друштву.

Уколико до тога не дође, онда од одласка Гашића са функције министа неће бити праве користи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси