Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Клечање и друге простачке шале
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 12. 2015.

Аутор: Катарина Ђорђевић Извор: Политика

Клечање и друге простачке шале

Братислав Гашић ући ће у историју Србије као први политичар ког је сексистички виц коштао министарског положаја. Новинарка Б 92 Златија Лабовић у Трстенику чучнула је како не би била у кадру, да би јој министар добацио: „Што волим ове новинарке које овако лако клекну”.

 

„Ја се у име Владе Србије извињавам новинарки, али то није довољно. Гашић после овога више не може да остане министар”, изјавио је јуче премијер Србије. Гашићев ружан гест није бранио нико, а Зорана Михајловић, која се налази на челу Координационог тела за родну равноправност при Влади Србије, за „Политику” каже:

„Добро је да се мој колега извинио због своје непристојне изјаве према једној жени. И ово говори да морамо још пуно да радимо на промени понашања према женама. Заједно – и жене и мушкарци”.

Златија Лабовић јуче није била вољна да за „Политику” говори о томе зашто није одмах реаговала на министров простаклук, а нисмо сазнали  ни како је могуће да је јавност за догађај сазнала тек десет сати касније, када се видео о томе појавио на вебу.

За Б 92 је јуче рекла да је „била у шоку” и да верује „да смо забележили једну историјску изјаву која ће обележити једно време”, али је открила и да „министар такав однос већ месецима показује према колегама са Б 92 избегавајући постављена питања и бежећи од микрофона”.

– Звао ме је синоћ да се извињава и није лагодно када вас министар назове око 23 сата, пре свега није ни пристојно. Али нисам ни очекивала пристојност – показао је шта мисли о новинарима и женама – каже она.

У изјави за наш лист је једино рекла да за сада нема намеру да подигне приватну тужбу против Гашића и додала да то неће радити без консултација са својом медијском кућом.

Консултанткиња за родну равноправност Олгица Милојевић тврди да је новинарка Б 92 била жртва психичког злостављања у присуству јавности, односно телевизијских камера и изражава наду да је премијер Вучић препознао колико је мизогинија укорењена у нашем друштву и да управо због тога жели да казни Гашића и тако да пример осталима да се сексизам не толерише.

Стручњаци који се баве родном равноправношћу истичу да живимо у патријархалној култури у којој се жене посматрају као сексуални објекти.

Већина медија пре ће објавити провокативне или голишаве фотографије министарке, него слике из њеног кабинета.

Неколико дана након инаугурације Колинде Грабар Китаровић избио је дипломатски скандал јер је уредништво „Информера” на насловну страну ставило голишаве фотографије жене за коју је тврдио да је хрватска председница.

И немачка штампа је објавила слике Ангеле Меркел, снимљене на нудистичкој плажи у време када је немачка канцеларка имала 18 година, док су британски таблоиди приказали фотографије војвоткиње Кејт Мидлтон како се сунча у топлесу.

Без обзира на висину положаја на којем се налазе и законе којима се штити интегритет и приватност личности, жене се у већини друштава третирају као сексуални симболи.

Случај Гашић није први скандал ове врсте у новијој историји Србије.

Вук Обрадовић смењен је са места потпредседника српске владе након што га је посланица странке чији је био председник, Љиљана Несторовић, оптужила за сексуално узнемиравање.

Никад није до краја разјашњено да ли је влада Зорана Ђинђића имала низак степен толеранције за сексуално узнемиравање, или је Вук Обрадовић скупо платио своје погрешно позиционирање у сукобу Ђинђића и Војислава Коштунице.

Јавност никад није сазнала зашто је професор Славиша Орловић у марту прошле године разрешен функције продекана за квалитет, самовредновање и научно-истраживачку делатност Факултета политичких наука: због сексуалног узнемиравања студенткиње или због „немогућности сарадње декана и управе факултета са њим”, како је написано у предлогу за разрешење овог професора.

Б 92 се јуче обратио управо овом професору за коментар Гашићеве „пошалице”: похвалио је гест премијера Вучића као „адекватан” и додао да ће његов потез „учинити да се овакве ствари више не догађају”.

Мизогини коментар министра Гашића није први сличан испад у јавној сфери. Зорана Михајловић добила је од бившег секретара Демократске странке Александра Шапића „савет” да смањи тежину.

И нису мушкарци једини који тако „добацују” женама. Драмска списатељица Биљана Србљановић у марту прошле године изабрала је да се руга физичком изгледу новинарке РТВ Пинк Маријане Стевановић.

Биљана је за репортерку Пинка из Краљева на твитеру написала да је „очигледно имала тешку ноћ и проблем са парадонтозом”.

Свима који су стали у одбрану новинарке „Пинка” Маријане Стевановић, која је објаснила да је жртва породичног насиља, Биљана је поручила да нема намеру да се извини јер је то „беспредметно” и истакла да „не може даље да учествује у дискусији са женама које је оптужују за некоректност, позивајући се на чињеницу да се није порађала”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси