Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тасовац: Мање за медије, више за културу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 12. 2015.

Извор: Бета

Тасовац: Мање за медије, више за културу

Буџет за 2016. годину намењен ресору културе и информисања износи 11,4 милијарди динара и мањи је у односу на прошлу годину за пет милијарди динара, изјавио је данас ресорни министар Иван Тасовац.

 

Он је, међутим, навео да је у односу на прошлу годину за културу намењено 392 милиона динара више, а да је смањен део који се односи на субвенције за јавне сервисе, Радио Југославију и Танјуг, који су угашени.

"Видимо да је ту на тој позицији смањен износ за четири милијарде динара, што у ствари представља уштеду", рекао је Тасовац, образлажући предложена средства на Одбору за културу и информисање Скупштине Србије.

Он је навео да Влада Србије препознаје значај културе и да је с обзиром на неопходну финансијску консолидацију, ипак нађено набоље могуће решење у овом тренутку.

"Пред нама није лака година, битно је да имамо јасно дефинисано оно што су наши приоритети и главни пројекти и оно што ће дати нови замајац везан за српску културу", истакао је Тасовац.

Председница одбора Весна Марјановић питала је зашто се минимално повећање зарада запослених у јавном сектору не односи и на плате запослених у култури.

Тасовац је рекао да није срећан што култура није ушла у то повећање, али да ће култура бити прва следећа за повећање плате.

Он је навео и да се сада први пут култура посматра као посебна област, а не у склопу образовања што, како је навео, даје шансу да култура има приоритет у првом следећем прераспоређивању средстава.

На питање посланице Социјалдемократске странке Бранке Каравидић о томе колика ће бити такса за РТС и РТВ, Тасовац је рекао да је закон дефинисао која је максимална цифра, а да управни одбори те две медијске куће доносе коначну одлуку колика ће она бити.

Одбор је на седници усвојио предложени буџет.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

09.12.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 18:01

ostavka odmah

Ministar nije odbranio svoj resor i mora dati ostavku. Ako ima imalo obraza.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси