Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабић: Безбедносне провере уредити законом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 12. 2015.

Извор: РТВ, Танјуг

Шабић: Безбедносне провере уредити законом

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић је по службеној дужности покренуо поступак надзора над спровођењем и извршавањем Закона о заштити података о личности од Министарства унутрашњих послова.

 

Како се наводи у саопштењу из његове канцеларије, Повереник се обратио Синдикату српске полиције и указао на то да је у МУП-у у току прикупљање и обрађивање података о запосленима у циљу прављења спискова у сврху отпуштања и затражио мишљење о законитости овакве обраде података о личности од стране МУП.

Повереник, у потпуности подржава све напоре усмерене на неопходну реформу МУП-а и унапређење његових капацитета.

Међутим, његово становиште је да обраде података које се врше у ту сврху морају бити у свему у складу са одредбама Устава и закона.

"С тим у вези, МУП, у складу са чланом 110. ст.1 Закона о полицији (ЗОП) располаже изричитим законским овлашћењем за обраду законом утврђених података о личности у јасно опредељену сврху, односно решавање о радно-правном статусу запосленог.

Међутим, обрада неких података о личности у поступку безбедносних провера, као активности МУП, није на адекватан начин прописана законом, нису на јасан и недвосмислен начин опредељени врста података који се обрађују у овом конкретном поступку, ко врши обраду ових података, начин њиховог прикупљања и чувања, рокови чувања и употребе итд", навео је Шабић.

Он је, како истиче, о овом проблему у последњих неколико година у више наврата обавештавао јавност, апелујући на надлежне да безбедносне провере уреде законом.

Додаје да је чланом 111. ставом 4. ЗОП прописано да се поступак безбедносних провера и садржина образаца који су у функцији поступка уређују актом министра.

"Међутим, имајући у виду одредбе члана 42. Устава Републике Србије, као и недвосмислену консеквентну Одлуку Уставног суда, донету у поступку који је покренуо Повереник (ИУз-41/2010 од 30.5.2012.), то је у супротности с Уставом, подзаконским актом не може се уређивати обрада података о личности", истиче.

У конкретном случају, поручује, могуће је вршење бројних обрада разнородних података о личности запослених (безбедносне провере, подаци о кривичним поступцима у току, подаци о окончаним кривичним поступцима, подаци о члановима домаћинства, њиховим склоностима итд), применом Правилника о поступку безбедносне провере и садржини упитника, дакле на основу подзаконског акта.

"С обзиром да оваква врста обраде података о личности може представљати специфичан, не мали ризик угрожавања права на заштиту података о личности запослених у МУП-у, Повереник је по службеној дужности покренуо поступак надзора, а о резултатима ће по окончању поступка обавестити јавност.

Повереник покренуо надзор над МУП-ом

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности покренуо је поступак надзора над Министарством унутрашњих послова након што је један синдикат затражио мишљење да ли је обрада података због прављења спискова вишка радника у складу са законом.

Поверенику се обратио Синдикат српске полиције, указујући на то да је у МУП-у у току прикупљање и обрађивање података о запосленима у циљу прављења спискова за отпуштање и затражио мишљење о законитости овакве обраде података о личности од МУП-а, наводи се у саопштењу.

Повереник је навео да у потпуности подржава све напоре усмерене на неопходну реформу МУП-а и унапређење његових капацитета, али да обраде података које се врше у ту сврху морају бити у свему у складу са одредбама Устава и закона.

У саопштењу се додаје да МУП у складу са Законом о полицији располаже изричитим законским овлашћењем за обраду законом утврђених података о личности у јасно опредељену сврху, то јест за решавање о радно-правном статусу запосленог, али да обрада неких личних података у поступку безбедносних провера, као активности МУП, није на адекватан начин прописана законом.

Повереник је објаснио да је Законом о полицији прописано да се поступак безбедносних провера и садржина образаца који су у функцији поступка уређују актом министра и да је то према одлуци Уставног суда у супротности с Уставом јер се подзаконским актом не може се уредјивати обрада података о личности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси