Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Финансирање РТС и РТВ у 2016. години делимично из буџета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 12. 2015.

Извор: Танјуг

Финансирање РТС и РТВ у 2016. години делимично из буџета

У наредној години јавне медијске установе РТС и РТВ биће делимично финансиране из буџета са четири милијарде динара, предвиђено је изменама и допунама Закона о јавним медијским сервисима о којима ће се расправљати на новој седници републичког парламента.

Други део финанирања РТС и РТВ биће обезбеђен наплатом таксе.

Влада Србије у образложењу предложеног акта подсећа да је Законом о јавним медијским сервисима из 2014. године предвиђено да се јавни медијски сервиси до 31. децембра ове године финансирају из буџета, а од 1. јануара 2016. године из таксе за јавни медијски сервис.

Уз подсећање и да су управни одбори два медијска сервиса донели одлуку да такса буде 500 динара, влада је навела да су у разговорима са ММФ те институције скренуле пажњу да је платежна способност грађана таква да се неће моћи обезбедити задовољавајућа наплата таксе и да би њену висину требало кориговати.

Из Владе Србије поручују да је стога нађено најцелисходније решење да се у наредних годину дана јавни медијски сервиси делимично финансирају из буџета, а делимично из таксе, а да ће се сразмера тражити између могућности буџета и економске снаге обвезника плаћања таксе.

Влада Србије је предложила да закон буде донет по хитном поступку због потребе отклањања околности које би могле да доведу у питање рад јавних медијских сервиса и обављања њихове основне делатности.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси