Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Славиша Лекић: Вучићеву медијску политику воде Информер и Пинк
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2015.

Аутор: Бранка Михајловић Извор: slobodnaevropa.org

Славиша Лекић: Вучићеву медијску политику воде Информер и Пинк

Новинар Славиша Лекић оптужен је на Телевизији Пинк у целодневном недељном програму да је у групи оних који припремају наводни државни удар чија је мета премијер Србије.

 

„Аргумент“ је нађен у интервјуима у којима је Лекић, између осталог, за премијера Вучића рекао да је гори од Милошевића, а да је разлика у томе што Вучић ”ЈОШ не убија” односно “не убија, ЗАСАД”.

Независно удружење новинара Србије је реаговало тражећи заштиту за Лекића чија је безбедност угрожена због претњи које су му упућиване након тих оптужби.

Док се ово догађа у режији таблоида Информер у медијском обрачуну са таблоидом Курир у којој су „уметнуте“ неке личности са стране попут Лекића, на једној ТВ станици се емитује Лекићев серијал о урушавању медија у Милошевићево време, а у припреми је још један, о стању у медјима у Србији од 2012 - 2014. године.

Лекић сматра да је нови документарац о медијима разлог за оптужбе о наводном учешћу у наводном предстојећем државном удару.

Иначе, сам премијер Александар Вучић је дан касније пошто су и његови министри учествовали у тој хајци или медијском циркусу, како је назван недељни програм ТВ Пинк под вођством уредника Информера Драгана Вучићевића, демантовао да се припрема државни удар.

Из притвора је потом пуштен и човек који је наводно осматрао кућу премијера, што је била чињеница која је тумачена и од стране министра полиције као доказ о угрожености живота Александра Вучића.

Тако конструисана атмосфера је поређена са оном уочи атентата на Зорана Ђинђића.

Показало се да је реч о човеку који је припадао обезбеђењу Вучићевог комшије, иначе, како тврде медији, познатог криминалца.

Читава ствар је привремено легла, остале су претње једном новинару.

РСЕ: Да ли вам је држава понудила заштиту, након оптужбе да припремате државни удар? Имате ли полицијску пратњу?

Лекић: Не. Нико се од државних органа није огласио. Ни службено, ни приватно. Крајње искрено: нисам ни очекивао.

РСЕ: А да ли је требало, с обзиром на то да је НУНС реаговао и упозорио да је ваша безбедност угрожена и позвао надлежне да вас заштите?

Лекић: НУНС је учинио своје: упозорио је. Није ни на НУНС-у, ни на мени, да доносимо процене је ли моја безбедност угрожена или не: постоје професионалци који ће о томе донети одлуку. Ако ће, уопште!

У полицијску станицу сам ушао са следећим текстом: „Немам пуно поверења у државу, немам апсолутно никакво поверење у вашег министра, али имам поверења у професионалну полицију и дошао сам да пријавим да се не осећем безбедно!“ Данас, после свега, сигурно се не могу осећати безбедније.

РСЕ: А кад је премијер рекао да нема никаквог државног удара, да ли се ишта променило? Има ли још претњи?

Лекић: Већи је осећај нелагоде: једном простопроширеном реченицом премијер је покушао да прекрије циркус који су направили његови најближи сарадници. И онда надмено поручио да сви можемо слободно да шетамо, органи ће радити свој посао! Нека он шета!

РСЕ: Повод за оптужбе су интервјуи у којима Ви, поредећи Вучића са Милошевићем, кажете - Вучић је опаснији од Милошевића. Разлика је у томе што Вучић “ЈОШ не убија” односно “не убија, ЗАСАД”. Наравно да не стајемо уз оне који сматрају да је то доказ за учешће у државном удару, али морам рећи да те изјаве исказују сумју да премијер може да потегне и за тим средством - убиством. То прелази границу професионалне критике власти и носилаца власти и новинара одводи у опасне воде на граници тешких оптужби.

Лекић: Ценим Вашу подуку али се, дозволићете, никако не могу сложити са оценом да мој став прелази границу професионалне критике власти. Без икаквог пардона сматрам да је Милошевић ратни злочинац. Иако знам да није марширао Босном, Хрватском или Косовом, расипао муницију, бацао кашикаре и вежбао клање. Јесу његови!

Ни не помишљам да ће Вучић данас или сутра убити. Али, ако њему не смета атмосфера у којој се свака критичка реч против њега тумачи као позив на државни удар и атак на премијера лично, па се по „атентатору“ пуца из свих оружја и оруђа, за почетак маневарском муницијом на ТВ станицама и у таблоидима, е, па, онда опростите, ви сте из тог калупа. Ако ви за екипу која је недељу дана тровала Србију немате ни слово осуде, напротив, па ко сте ви!

Да, верујем, да би они из Пинковог студија отишли и корак даље од вербалног стрељања. И, да, не знам шта их спутава после премијеровог тапшања по раменима. И да, неки од њих би се веселили да буду мали Аркани или Легије, али им не могу ни примаћи. Ипак, они јесу његови!

РСЕ: Ви важите за новинара који баш не бира речи кад су у питању јавне личности, некада чак и колеге, због тога је пре неколико година реаговао и Суд части НУНС-а. Зар борбу против загађеног медијског простора, а у то се могу рачунати и друштвене мреже, не би требало водити и личним примером пристојног говора?

Лекић: Чини ли ме Ваша процена мање или више погодним за одстрел?! Је ли пристојност гаранција за безболнију, тиху, не увек физичку ликвидацију?! А непристојност за паклене муке, лажи, повлачење по фреквенцијама и насловним странама, пре финалног чина?!

Заиста верујем да је флоскула „паметнији попушта“ смишљотина глупана који би само да дођу до изражаја. И сигуран сам да у пракси ретко ко, па чак ни Ви, не примењује ону: „Ко тебе каменом, ти њега погачом“ или „Кад ти лупи шамар, окрени други образ“.

(Не)пристојан сам у мери у којој ми то окружење, атмосфера и загађени медијски простор диктирају.

РСЕ: Ви сте изјавили да је мотив за ову оптужбу којом сте стављени практично на потерницу, припрема серијала о медијима између 2012. и 2015. године. Зашто је тај серијал провокација?

Лекић: Серијал није провокација. Реч је о документу који сведочи како је новинарство у последње три године дотакло стравичан професионални и морални пад. Ни у Милошевићево доба није било на самом дну, сад је дотакло наводно дно и јасно да и испод дна још нечег има.

И знате шта: Милошевић се колико толико ослањао на професионалце, а Александру Вучићу медијску политику воде челни људи Пинка и Информера: једном од њих је најупамћенији професионални домет - откривање садржине кесе за смеће опозиционог брачног пара Драшковић; други, пак, около препричава како је водио интервју са Светим Петром. Двојац није без кормилара: контемплира подно Ловћена и убире резултате и постотак.

И ко сад ту провоцира?!

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси