Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  На мети сам због филма о медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 12. 2015.

Аутор: В. Јеремић Извор: Данас

На мети сам због филма о медијима

Верујем да сам таргетиран из личних побуда двојице, ‘ајде да кажемо - колега који су ме, изврћући моје речи, приковале на стуб ТВ Пинка као особу која је оптужила премијера да убија!

 

Два пута сам у размаку од два месеца јавно повлачио паралелу између Милошевића и Вучића. Једном сам рекао: „Милошевић је имао крваве руке. Овај не убија. Засад!“ Други пут: „Човек је опаснији од Милошевића. Не убија, додуше, још увек...!“

Прво поређење је из београдског Времена од 24. септембра, а друго из загребачког Национала од 17. новембра. Побогу, зашто - „Не убија, додуше, још увек“ има већу специфичну тежину од -„Овај не убија. Засад!?!“ Зато што је полуреченица; зато што је у хрватској штампи; зато што је свежија - каже за Данас новинар Славиша Лекић реагујући на тврдње Драгана Ј. Вучићевића, главног уредника листа Информер, који га је оптужио да учествује у државном удару против премијера. 

Разлог за помињање његовог имена у овом контексту Лекић види у документарној емисији на којој тренутно ради. 

- Некоме је одговарало да у екипу имагинарних завереника, међ председника Тому, фитнес тренера, министарку Зорану, естрадног менаџера, пуковника полиције и ко зна кога још, смести и Славишу Лекића, који управо завршава две епизоде документарног серијала о медијима од 2012. до 2015. године где су, поред господара Вучића, главни актери Драган Ј. Вучићевић, главни уредник једног тоалетоида, чији ће упамћени професионални домет остати отимање садржине кесе за смеће брачног пара Драшковић и Жељко Митровић, власник телевизије познат по гланцању чизама свих владара Србије - каже Лекић. 

Према његовим речима, то можда и није прави разлог, али он жели да верује да је тако. 

- Као што верујем да министар Селаковић у слободно време не обавља послове добро плаћеног портпарола Драгана Ј. Вучићевића већ да је, чисто по инерцији, поновио небулозе премијеровог пријатеља и часног и поштеног новинара. То, ипак, министра неће ослободити одговорности пред надлежним судом - наводи Лекић и додаје да га је главни уредник Информера, привођен у Сабљи, једном већ довео у везу са „медијским атентаторима“ на Ђинђића. 

- Предлажем министру Селаковићу да потражи пресуду у архиву Палате правде. А премијеру Вучићу предлажем да поразмисли: кога ова тројица „чувају“, томе чак ни Вулин не може помоћи - истиче Лекић. 

Подсетимо, Независно удружење новинара Србије (НУНС) упозорило је да је после емисије на ТВ Пинк директно угрожена безбедност новинара Славише Лекића. У саопштењу НУНС позива надлежне органе да предузму неопходне мере и заштите, пре свега, Лекићев физички интегритет. 

„Претње су кулминирале након емисије ТВ Пинк у којој је главни и одговорни уредник таблоида Информер Драган Ј. Вучићевић означио Лекића као једног од учесника у наводном државном удару. Као једини доказ у прилог тој тврдњи наведен је Лекићев интервју Националу. У истом контексту Славишу Лекића је споменуо и министар правде Никола Селаковић“, стоји у саопштењу НУНС-а. 

Из НУНС су упозорили државне органе, посебно министра правде Николу Селаковића и министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића, да су директно одговорни уколико на било који начин буде угрожена сигурност новинара Славише Лекића. 

НУНС: Вучић подржава таблоидизацију медија

Независно удружење новинара Србије (НУНС) саопштило је да је дубоко забринуто због ставова премијера Александра Вучића, изречених у емисији „Упитник", на Јавном сервису, којима је практично легализовао и охрабрио новинарство оличено у медијским хајкама против новинара и медија, харангама против неистомишљеника, кршењу закона и непрофесионализму.

„Непојмљиво је да премијер једне државе, која пледира да постане демократска, олако прелази преко очигледне злоупотребе националне фреквенције од стране ТВ Пинк. Похвалама уместо критике новинара који организују прогон својих колега и крше елементарна права грађана објављујући личне податке из здравственог картона, Вучић заправо подстиче недопустиву праксу најгрубљег обрачуна са неистомишљеницима", наводи НУНС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси