Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Српски на румунски начин
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 12. 2015.

Аутор: Весна Рошка Извор: ћириловање.срб

Српски на румунски начин

Језик којим говоре Срби рођени у Румунији јасно је под утицајем румунског језика и уопште романских језика. Углавном се српски научи најпре у породици, а затим усаврши у вртићу и школи - уколико се породица определи за српске установе (које имамо у малом броју). Међутим, наставници који раде у српским установама најчешће завршавају школовање у Румунији, тако да језик којим они говоре исто пати од утицаја румунског.

 

Структура реченице је различита у румунском, други су изрази. Често користимо архаизме и регионализме, што је последица ретких контаката са живим српским језиком који се говори у Србији.

Пошто су телевизијски канали ограничени а књиге се набављају углавном личним залагањем појединаца, српски језик који говоре млади Срби у Румунији сличан је језику њихових баба и деда. Много тога се буквално реч по реч преводи са румунског. 

Весна Рошка,

новинарка Радио Темишвара

* Текст је настао за потребе пројекта „Говори правилно – новинарско правило“ који је Удружење новинара Србије реализовало уз подршку Министарства културе и информисања.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

01.12.

2015.

Pera [нерегистровани] у 21:39

Spojeni sudovi

draga gospodjo/gospodjice Roska,
apsolutno ste u pravu sto se tice upotrebe srpskog jezika u Rumuniji - identicno se desava sa rumunskim jezikom u Srbiji. Pretpostavljam da, pre svega, nacionalizam u svakoj drzavi suzbija manjinske jezike i time sprecava njihovo osavremenjavanje i razvoj. Meni to ponajvise lici na princip spojenih sudova: dok je potisnut u jednoj, bice potisnut i u drugoj drzavi i to pre svega govori o tim tvorevinama a ne o ljudima i jeziku.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси