Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Повереник Шабић наложио надзор у Клиници "Лаза Лазаревић"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 11. 2015.

Извор: ФоНет

Повереник Шабић наложио надзор у Клиници "Лаза Лазаревић"

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности наложио је покретање поступка надзора над применом Закона о заштити података о личности у Клиници за психијатријске болести "Лаза Лазаревић", напомињући да му се обратио већи број медија и грађана због објављивања података о здравственом стању А.К. у емисији ТВ Пинк.

 

Повереник Родољуб Шабић је упозорио да је Уставом Србије забрањена и кажњива употреба података о личности изван сврхе за коју си прикупљени, осим за потребе кривичног поступка или заштите државне безбедности, наводи се у данашњем саопштењу.

У том контексту, нагласио је он, крајње је забрињавајуће да се у медијима појављују енорман и све већи број личних података, поред осталог, и по закону иначе "нарочито осетљивих података" из медицинских досијеа, или резултати полиграфског испитивања, садржаји исказа сведока и сл.

Чак и уколико надлежни државни органи објаве податке који спадају у домен приватности починиоца или жртве, медији ту информацију не смеју да преносе.

Грешка државних органа не подразумева "дозволу" за кршење етичких принципа професије, оценио је Шабић.

Али, од државних органа се с пуним правом очекује много више.

Очекује се, они су у обавези да покажу неупоредиво одговорнији однос према личним подацима грађана, што поред осталог подразумева и одговорност појединаца који се о те обавезе огреше, истакао је он.

Повереник подсећа да заштита података о здравственом стању не подразумева само генералну заштиту из Закона о заштити података, него и изричиту посебну заштиту из Закона о правима пацијената, а за надзор над спровођењем тог закона надлежно је Министарство здравља.

Повереник, у вези са конкретним, али и сваким другим сличним случајем, упозорава да је појављивање личних података у јавности инкриминисано и Кривичним закоником и да члан 146. Кривичног законика предвиђа да ће се службено лице које податке о личности који се прикупљају, обрађују и користе на основу закона саопшти другом или употреби у сврху за коју нису намењени, казнити затвором до три године.

Повереник наравно не треба и не може да замењује све надлежне органе у извршавању њихових надлежности и обавеза.

Он поготово не може да води кривичне поступке, то је посао који морају да раде за то законом предвиђени органи, наводи се у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси