Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Цензуриран чланак првог издања белгијског часописа Мéдор: “У истој смо ситуацији у којој се WikiLeaks нашао 2008. године”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 11. 2015.

Аутор: Ивана Хорватек Извор: Fairpress

Цензуриран чланак првог издања белгијског часописа Мéдор: “У истој смо ситуацији у којој се WikiLeaks нашао 2008. године”

Након захтјева фармацеутске твртке Mithra Pharmaceuticals S.A., суд у белгијском граду Намур донио је 18. студеног о.г. одлуку о забрани објављивања чланка насловљеног „ Mithra није пријавила финанцијске ризике институцији ФСМА (The Financial Services and Markets Authority)“ који је требао бити објављен у првом броју истраживачког часописа Мéдор.

Наиме, у свом првом издању, Мéдор је требао објавити причу новинара Давида ЛеЛоупа о финанцијској структури фармацеутске твртке коју у великој мјери подупиру регионалне власти. Споменути часопис је своје прво тискано издање требао службено објавити 20. студеног о.г. Иако је Мéдор био спреман за дистрибуцију, Mithra Pharmaceuticals затражила је цензуру чланка објављеног 12. студеног о.г. на интернет порталу белгијског часописа. Након тог захтјева, предсједник првоступањског суда у Намуру привремено је забранио Мéдору објављивање чланка о твртки Mithra Pharmaceuticals и сваког сљедећег чланка са сличним садржајем, у противноме ће морати платити 12. 000 еура по дану.

Након одлуке суда, уредништво Мéдора се у приопћењу за јавност осврнуло на пресуду у којем су нагласили како ова забрана узрокује огромну штету часопису и слободи тиска те да се излазак првог броја одгодио до даљњег.

Давид Лелоуп је истраживао фармацеутску твртку из Liègea више од шест мјесеци, уз потпору десетака извора и бројних докумената, те је за Fairpress истакнуо како је овај случај права ријеткост у Белгији:

“Овакав развој ситуације није уобичајен код нас. Доиста је ријеткост да часопис буде превентивно цензуриран. Двије од четрнаест страница истраживања које сам провео објављене су онлине те су исте цензуриране јер Митхра сматра да би то могло нашкодити њиховој понуди на панеуропској бурзи Euronext. Те двије странице су дио истраге о кориштењу јавних средстава твртке Митхра. Као резултат тога, цијели часопис је цензуриран све док се одлука суца не повуче. Идемо на суд у Намур и очекујемо позитиван исход.”

Надаље, Лелоуп је појаснио како уредништво Медора очекује промјену судске одлуке:

“Очекујемо од суда да повуче своју одлуку од 18. студеног. Рочиште је било заказано у граду Намуру 24. 11. о.г. а одлука суда очекује се крајем тједна. Након тога, Мéдор би могао бити пуштен у продају, а Mithra Pharmaceuticals, ако жели, може оспорити нашу причу и на другом суду. Тада и само тада ће судац морати узети у обзир точност или неточност приче коју је Мéдор објавио. До сада то није био случај, нитко нас није питао о точности информација које смо објавили и зато је ова ситуација прави скандал. У истој смо ситуацији у којој се WikiLeaks нашао 2008. године, када је банка Јулиус Баер добила налог за затварање домене wикилеакс​.орг.”

Мéдор је добио потпору струке и новинарских удружења, нагласио је за Fairpress Лелоуп, додавши како потпора стиже са свих страна:

“Добили смо подршку Асоцијације професионалних новинара (АЈП), Еуропске федерације новинара (ЕФЈ), Лиге за људска права из Белгије, главног уредника белгијских дневних новина Л’ Авенир, као и познатог француско-америчког писца Јонатхана Литтелла.”

Лига за људска права је у својој подршци Мéдору нагласила како је ово озбиљан напад на слободу медија: „Приватни економски интереси стављају се испред права грађана на информацију. Али још више од тога, у изравној је контрадикцији с Уставом и Еуропском конвенцијом о људским правима.“

Поводом цијеле ситуације, огласила се и фармацеутска твртка Mithra Pharmaceuticals која је усвојем приопћењу образложила свој захтјев за забрану објављивања чланка: „Иако је запримио двије обавијести да обрише спорни чланак са своје интернетске странице, Мéдор је ипак одлучио, на властиту одговорност, објавити тешке и неточне оптужбе против Mithra Pharmaceuticals.“

Fairpress ће наставити пратити развој ситуације те ће извијестити јавност о одлуци првоступањског суда у Намуру.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси