Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бабић: Открити ко стоји иза напада на Миленовић и Нинића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 11. 2015.

Извор: РТВ (Ивана Буш Јовић), Бета

Бабић: Открити ко стоји иза напада на Миленовић и Нинића

Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић изјавила је данас у Новом Саду да је добро што надлежни државни органи утврђују чињенице поводом напада на чланицу Савета за борбу против корупције Мирославу Миленовић.

 

Она је новинарима казала да је потребно што пре утврдити мотиве и разлоге тог напада. Најавила је и да ће резултати у провери пословања покрајинских институција и фондова бити објављени у наредном извештају Агенције за борбу против корупције, међу којима су Развојни и Гаранцијски фонд, Фонд за европске послове и капитална улагања. Осим ових поступака, Агенција ради и на предметима укупно 11 државних функционера због сумње да су дали неистините податке о приходима и имовини.

Од укупно 11 пријава које су поднели у овој години, у две је покренут оптужни предлог, док су две обустављене, међу којима је и пријава против директора Србијагаса Душана Бајатовића, наглашавају из Одбора Агенције.

Иако се за скупштинском говорницом и у медијима често могу чути међусобне оптужбе за корупцију између власти и опозиције, ниједан од тих навода, у форми званичних представки није стигао до њих, тврде из Агенције и апелују на посланике да, ако већ поседују информације о злоупотребама, то и поделе са њима.

Председник Одбора Агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић поручио је политичким актерима да се обрате Агенцији, а не да воде политички рат или рат саопштењима.

Из Агенције напомињу да од око 40 хиљада носилаца јавних функција, од којих је око 28 активно, због малих капацитета не могу све истовремено да прате и проверавају, али зато реагују на све представке грађана и у случају постојања доказа, пријаве одмах прослеђују надлежном тужилаштву.

"Нама у агенцији напад на Мирославу Миленовић не изгледа као случајност, јер је пре само три месеца нападнут и сарадник Савета Иван Нинић", навела је Бабић.

Она је апеловала да се оба случаја што пре реше и да се утврди ко стоји иза напада.

"Сви у Србији, а посебно ми који се бавимо борбом против корупције, морамо да се осећамо слободно да можемо да износимо и критичко мишљење, а да то не буде схваћено као некакав напад", казала је Татјана Бабић.

Председник Одбора Агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић подсетио је и на напад на декана Факултета политичких наука Илију Вујачића.

Он је оценио и да у Србији постоји "чудан сценарио", по којем за неколико стотина евра могу да се ангажују батинаши и да се истрагом никада не утврде налогодавци напада.

Бабић: Мали се изјаснио, прикупљамо доказе из Бугарске

Директорка Агенције за борбу против корупције казала је да још траје поступак у случају градоначелника Београда Синише Малог.

У том поступку се утврђује да ли је Мали прекршио закон, односно да ли је истовремено обављао функцију градоначелника и директора "офшор" компаније с Девичанских острва.

Татјана Бабић је новинарима казала да се Мали изјаснио током поступка, али да се још проверавају друге ствари.

"Агенција за борбу против корупције је такође прибавила одређени део материјала од државних органа Бугарске, али то још увек није довољно за коначну одлуку", казала је она.

Татјана Бабић је казала и да разуме потребу јавности да се што пре утврде чињенице у случају Синише Малог, те да се Агенција за борбу против корупције труди да што ефикасније реши тај случај.

"Поступак траје мало дуже и због тога што се документација и докази прибављају од органа других држава", навела је Татјана Бабић.

Новинарска Мрежа за истраживање криминала и корупције "Крик" објавила је недавно оверена документа која, како се наводи, показују да је Мали, и након што је ступио на јавну функцију, остао директор офшор фирми са Девичанских Острва и потписивао документа у вези са куповином станова у Бугарској.

Агенција ће допустити Бајатовићу усмено изјашњавање

Татјана Бабић изјавила је данас да ће та институција дозволити генералном директору Србијагаса Душану Бајатовићу да усмено образложи пред члановима Одбора агенције разлоге због којих сматра да не треба да буде разрешене.

Агенција за борбу против корупције изрекла је недавно препоруку за разрешење Душана Бајатовића са места директора Србијагаса због сукоба интереса, на шта се он жалио.

Татјана Бабић је за агенцију Бета рекла да је Агенција за борбу против корупције испитивала и имовину и приходе Бајатовића, и да је извештај о томе упутила и надлежном тужилаштву.

"Поступак је окончан и на њега је примењен институт одлагања кривичног гоњења, а Душан Бајатовић је уплатио 200.000 динара у хуманитарне сврхе и извештај агенције је одбачен", навела је Татјана Бабић.

Председник Одбора Агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић оценио је да је Бајатовићев случај специфичан, јер га на спорне функције није поставила Влада Србије.

"Прикупља се значајна документација и ми смо хтели до краја да поштујемо све процедуре, иако смо тај поступак завршили, како бисмо дошли до података о структури власништва тих предузећа", казао је Стојиљковић.

Он је рекао и да очекује да ће се Одбор Агенције за борбу против корупције о Бајатовићу изјаснити до краја децембра, а да ће се пре тога чланови одбора састати са Бајатовићем.

Одбор Агенције за борбу против корупције одржао је данас у Скупштини Војводине 19. редовну седницу.

Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је раније да не види ништа спорно у томе што обавља четири функције истовремено и да не мисли да треба да напусти неку од њих јер сматра да постиже добре резултате.

Бајатовић је рекао да у Србијагасу има плату од око 1.500 евра месечно, да за функцију у Југоросгасу прима 10.000 евра, а да у надзорном одбору складишта гаса Банатски двор прима 5.000 евра. Он није навео колика му је плата у предузећу Јужни ток Србија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси