Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Божовић: Спиновање као форма слуђивања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 11. 2015.

Извор: Бета, РТВ

Божовић: Спиновање као форма слуђивања

Социолог Ратко Божовић изјавио је данас да је спиновање могуће тамо где не постоји критичка јавност и да су спин доктори "подмукли манипулатори", а да је у Србији спиновање "форма слуђивања".

 

"Чини ми се да нашем премијеру и не требају спин доктори. Мени се чини да је он врло упућен у то спиновање. И мени се чини да то спиновање долази од њега, ако смем да кажем. Ово говорим са великим страхом. Овде имамо једно поданичко лудило у лудој кући коју су направили сами медији", рекао је Божовић.

Божовић је на трибини "Медијско спиновање као форма узнемиравања јавности" у Београду рекао да су за спиновање потребни "мајстори и мајсторство", креативност и маштовитост и "спин доктори који су иза врата".

"То заиста јесу подмукли манипулатори. У нашој ситуацији брутални и неодговорни", казао је Божовић и навео да је по њему у Србији спиновање "формула слуђивања".

Како је рекао, он је ту форму видео у емисији "Рушење премијера" на ТВ Пинк, а у ствари је суштина била у сукобу два таблоида, "Курира" и "Информера".

Божовић је казао да је спиновање техника којом се утиче на јавност да не би постала критичка.

"Намера је да се пропагандом постигне жељени циљ и да се оствари утилитарни утицаји на јавност. Дакле, да се обликује та јавност, без обзира да ли се ради о кривотворењу истине или у замагљивању или окретању истине у своју корист", навео је Божовић и додао да се спинују личности и догађаји и тако скреће пажња са суштинских проблема.

Према његовим речима, "људи од блефа" желе да искористе сваку прилику да селективним изношењем чињеница и прикривањем непожљних вести доприносе фаворизовању појединца.

Он је казао да у Србији постоји драстичан монопол над истином, јер су медији "заробљени", а "јавно мњење је у знаку преваре".

"Само спиновање је једна технологија владања јавношчу. Дабоме, овде је нестала јавна дебата, расправа. Критичко мнење не постоји. Постоји овај кошмар, који наводно прави неко други, а праве га баш ови који су дошли ту да га на неки начин превладају. То је парадокс. На тај начин и деца и одрасли су у једном великом забавишту у које су дошле неке сурове учитељице и остаје нам да живимо њихово убеђење", навео је Божовић.

Посланица Демократске странке Весна Марјановић оценила је да спиновање у време данашње "владе има врло алармантне ефекте".

Она је рекла да спиновање у развијеним демократским друштвима, где функционишу институције контроле у односу на Србију сасвим друга прича, поготово ако се има у виду да је премијер Србије и координатор служби безбедности.

"Ако се то повеже са таблоидним медијима и приватизацијом медија на необичан начин можете да добијете још алармантнију слику шта је све могуће да се догоди у злоупотреби медија и информација", навела је Весна Марјановић, која је и председница скупштинског Одбора за културу и информисање.

Зоран Лутовац из Института друштвених наука рекао је да начин на који се представници власти обраћају новинарима показује презир и да је атмосфера таква да постоје алергијске реакције на било какву критику власти.

Дебату су организовали Фондација Центар за демократију и Фридрих Еберт фондација.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси