Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Корупција као разгажене ципеле – прија свакој власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 11. 2015.

Извор: rtv.rs

Корупција као разгажене ципеле – прија свакој власти

Чланица Савета за борбу против корупције и форензични рачуновођа Мирослава Миленовић, која је у суботу физички нападнута у хаустору зграде у којој живи, изјавила је за Радио-телевизију Војводине да је потпуна неистина да одбија сарадњу с полицијом поводом тог напада.

 

Она је у емисији "Прави угао" РТВ-а казала да је имала неколико разговора о том случају са полицијском инспекторком која води случај, у недељу и понедељак, те да је потписала и сагласност да полиција може да приступи листингу њеног мобилног телефона.

Наравно да сарађујем са полицијом. Проблем је настао око формализма, јер у соботу нисама отишла у полицију и пријавила напад. А то нисам учинила, јер сам још 4. септембра први пут пријавила да ме неки људи прате, о свем у сам обавестила криминалистичку полицију, показала им и место где су ме једном сачекали и препречили пут колима, а такође потом сам им пријавила и случај кад смо и моји пријатељи и ја приметили да ме једна особа прати. Али, нико није саслушан", навела је она.

Додала је да би вероватно неки волели да је пријавила напад у суботу и да се заборави пријаве које је раније подносила, како се не би видело да ту неко није радио свој посао.

Оценила је да коришћење овог случаја за личне обрачуне представља деградацију Савета за борбу против корупције. Подсетила је и да је Савет за борбу против корупције формиран 2001. године, али да ни једна влада није хтела да сарађује с тим телом.

"Ни једна влада нас није волела. И Верица Бараћ је била малтретирана, извођена на суд брзопотезно, чак и кад је била тешко болесна и на терапији зрачења, када је изгубила косу, терали су је да скине шешир у судници. Ово шт се мени десило је можда први ударац у нос, али то је ништа наспрам онога шта су њој редили", указала је Миленовић.

Објашњавајући своју изјави да нема поверења у државне органе, казала је да под тим мисли на то да не верује у "држава то сам ја", нити онима који склањају предмете у фиоке и који не дају професионалцима да раде.

"Ја обожавам свој посао и годинама радим са полицијом. Тако да су приче да ја не поштујем полицију и тужилаштво парадоксалне. Ја само нећу да учествујем у било каквом увођењу политике у ову причу, јер ме политика не занима", истакла је Миленовић.

Према њеним речима, управо је политика произвела афере у којима се полиција гуши, наводећи да то потврђује и чињеница да 24 спорне приватизације нису решене, као ни нових 20 предмета.

Миленовић је, на питање у вези са саопштењем СНС да ће се до краја окрити ко стоји иза ње, указала да иза Савет за борбу против корупције стоји Влада Србије, те да је стога потпуно сигурна да и премијер стоји иза свог Савета и иза ње као чланице тог владиног тела. А на питање да ли верује премијеру, одговорила је да јој је спорно што је изјавио да су случајеви 24 приватизације решени, али да мисли да није обавештен и да би могао да се о свему томе информишу управо у Савету за борбу против корупције.

Она је навела да Савет има проблеме у сарадњи са министарствима приликом прибављања одређених података, због чега су принуђени и да се обраћају поверенику за информације од јавног значаја.

Потврдила је и да је директор ЕМС-а Никола Петровић ненајављено упао у просторије Савета због случаја Дипос, наводећи да Петровића лично не познаје, као и да се Извештај Савета не бави појединцима већ феноменима и онима који уживају у одређеним привилегијама које другима нису доступне.

"Савет је објавио листу станова и вила који су у јавној својини и и изнајмљивани су директном нагодбом. Нисмо улазили у разлог заште је то неко закупио, да ли да ту живи или послује, тако да ово нема везе са објављивањем нечије адресе", казала ј еона.

Оценила је да је матрица корупције, у овом случају издавања државних станова иста од деведесетих до данас, што, према њени речима, указује да су јој све владе биле склоне.

"То су разгажене ципеле свих претходних влада које пријају и овој влади. Вероватно због тога што је економска елита остала иста. Створена је деведестих на инфлациј и изношењу наших пара на Кипар и она у челичном загрљају држи све политичке партије. Јер, иначе не би било могуће да се не решава на пример 24 приватизације које су произвеле раније владе, а ни ова их не решава управо вероватно због тог снажног загрљаја", оценила је она.

"Без слободних медија нема ни слободних избора"

Мирослава Миленовић је најавила да ће Савет ускоро објавити и нови извештај о финансирању медија, у којем ће бит објављено како се новац из државних и јавних предузећа прелива у медије, преко оглашавања, трошкова пропаганде, рекламирања и других – "а што указује да је економска зависност медија од владајуће политичке елите огромна, и то је тако у односу на све владе".

Оценила је да је и излазак државе из медија извргнут руглу, па се чак расправља да ли је држава бољи власник од приватника, "зато што смо нажалост све обесмисли јер је сумњивом капиталу дозвољено д да учествује у приватизацијама,а што се поновило и у процесу приватизације медија".

"Зато такви медији не служе грађанима, већ тајкунима и политичарима. А без слободних медија, нема ни слободних избора", истакла је она.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси