Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Матићева: Успешна година у области телекомуникација
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 11. 2015.

Извор: Курир

Матићева: Успешна година у области телекомуникација

Влада Србије би идуће седмице могла да усвоји предлог закона о информационој безбедности, најавила је јуче државна секретарка за телекомуникације Татјана Матић.

 

Она је приликом отварања телекомуникационог форума „Телфор“ рекла да је закон о информационој безбедности „изузетно значајан искорак у законској регулативи“.

Безбедност података - Информациона безбедност не подразумева само безбедност података и информационих система у оквиру државне управе, него и привреде и свих осталих корисника интернета, навела је Матићева.

Говорећи о области телекомуникација, државна секретарка је нагласила да је 2015. година у Србији била веома успешна.

- Најзначајнији подухват је завршетак процеса преласка с аналогног на дигитално емитовање програма, који је успешно завршен, тако да грађани Србије сада могу потпуно бесплатно да гледају већи број програма много бољег техничког квалитета - навела је она.

Матићева је оценила да ће брз почетак коришћења опсега дигиталне дивиденде бити додатни позитивни ефекат завршетка процеса дигитализације.

Она је нагласила да у ери брзог развоја мобилних комуникација фреквенције постају драгоцен ресурс и подсетила и да је прошле недеље опсег дигиталне дивиденде продат мобилним операторима за 105 милиона евра, што представља замајац даљем развоју мобилне телефоније, али и директну добит за буџет Републике Србије.

Академска мрежа Србије

Једна од важних активности министарства ће, како је додала, бити јачање Академске мреже Србије (Амрес).

Матићева је навела и да се ради на пројекту који ће омогућити повезивање основних и средњих школа на Амресов систем.

На дводневном, 23. телекомуникационом форуму „Телфор 2015“ има више од 1.500 учесника из више од 33 земље, а уручене су и награде за најбољи научни рад „Илија Стојановић“ и за најбољи рад младог аутора „Блажо Мирчевски".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси