Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Избламирао се: Министар Тасовац нема појма за шта је надлежан?!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 11. 2015.

Аутор: Ј. М. Извор: Информер

Избламирао се: Министар Тасовац нема појма за шта је надлежан?!

Министар културе и информисања Иван Тасовац нема појма шта му је све у надлежности!

Упркос његовим тврдњама да министарство које води није задужено за доношење одлуке о забрани ријалити-програма, члан 22. Закона о електронским медијима га у потпуности демантује!

Наиме, према том члану, који уређује рад Регулаторног тела за електтонске медије (РЕМ), већ под првом ставком јасно пише: Регулатор утврђује Предлог стратегије развоја медијске услуге радија и аудио-визуелних медијских услуга у Републици Србији и доставља, поштујући законом предвиђену процедуру, Влади на усвајање.

Тасовац је, подсетимо, још прошлог петка издао саопштење у којем се чуди „зашто РЕМ тражи да његово министарство донесе одлуку о забрани ријалитија, када је РЕМ управо и основан за изрицање мера емитерима, издавање опомена и одузимање дозвола" (?!). Испоставило се, међутим, да министар информисања уопште није информисан шта му је посао.

Коментаришући министров гаф, председник РЕМ Горан Караџић пита се да ли је Тасовац то урадио са намером или се само збунио.

- Већ данима понављам да министар мора боље да се упозна са законима из свог сектора, јер у складу са чланом 22. Закона о електронским медијима надлежно министарство мора да да своје мишљење и одобри нови закон. У протеклих шест месеци усвојили смо 13 нових правилника који су послати министарству на мишљење. Не знам шта је сада спорно? Да ли је проблем што се ради о ријалитијима и замерању појединим емитерима или се министар збунио - истиче Караџић.

Како додаје, по истом том члану 22. у ставци (23) јасно стоји да РЕМ мора да пошаље упутство на мишљење.

- Након двонедељне јавне расправе која је почела јуче, састављамо коначну верзију упутства. Када чујемо глас јавности, званично обавезно упутство о ријалити-програмима шаљемо министарству на разматрање. После њиховог мишљења, упутство се уврштава у Службени гласник и након осам дана ступа као уређени закон на снагу. Биће обавезан за све емитере, а они који га буду кршили мораће на суд - открива Караџић.

До закључења овог броја, упркос позивима, нико из министарства се није огласио да прокоментарише обавезни члан Закона о електронским медијима.

Министарство је дужно да „аминује"

Стручњак за медије Слободан Кремењак каже да је РЕМ по закону уставности дужан да своје правилнике пошаље министарству на мишљење.

- Иако је РЕМ независно регулаторно тело, по Закону о електронским медијима он мора да затражи мишљење од Министарства културе и информисања. Да ли ће министарство дати неки предлог, сугестију, предложити измену или се само сложити, то је на њему. Одговор након тога враћа се овом телу и упутство постаје законит и важећи акт - објашњава Кремењак.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси