Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари опет непожељни
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 11. 2015.

Аутор: Ј. Д. Извор: Данас

Новинари опет непожељни

Суђење по тужби начелника Генералштаба Војске Србије Љубише Диковића против Наташе Кандић и Фонда за хуманитарно право одложено је јуче у Првом основном суду за 25. децембар због болести суткиње Гордане Аранђеловић.

 

И поред великог интересовања медија, улазак у судницу новинарима ни јуче није био дозвољен, баш као ни на претходном рочишту, одржаном у септембру. Тада је суткиња искључила јавност са образложењем да је судница мала и да нема места за новинаре. 

Обе стране, и заступник тужитеља и тужени тврде да им је у интересу да јавност буде присутна. На јучерашњем рочишту, које је трајало неколико минута, испред врата суднице било је обезбеђење које представницима медија није дозволило улазак.

Новинари су, док су врата била отворена, приметили да би неко од медија сигурно могао да присуствује рочишту, јер је било места. Такође, сниматељима и фоторепортерима био је забрањен улазак у зграду суда, па су били напољу по прилично лошим временским условима. 

Диковић, који Кандићеву и ФХП тужи због навода да је умешан у ратне злочине на Косову као командант 37. моторизоване бригаде ВЈ, није се појавио на рочишту, а како је новинарима рекао његов правни заступник Ђуро Цепић, није ни био позван.

Чепић је истакао да је његов и интерес тужиоца да јавност присуствује суђењу, па је чак предложио да се затражи већа судница.

Он је, такође, указао да нема потребе за новим испитивањем Диковића, пошто су га „па једном од претходних рочишта заступници тужене стране испитивали више од три сата“.

На питање да прокоментарише предистражни поступак Тужилаштва за ратне злочине по кривичној пријави ФХП против Диковића и још три лица, Чепић је одговорио: „Ово је одлично питање. Ако је неко пратио исказ Наташе Кандић могао је да добије одговор управо на ово питање о предистражним радњама. Наиме, Наташа Кандић је у свом исказу навела да је више десетина сведока саслушано од стране Тужилаштва и да сви ти докази које је Тужилаштво извело у односу на генерала Диковића и поступање 37. моторизоване бригаде јасно указују да нема никаквих елемената за кривично гоњење генерала“. 

С друге стране, Кандићева је управо забрану уласка новинара у судницу оценила као покушај да питање о предистражном поступку остане без одговора.

Према њеном мишљењу, откривање масовне гробнице у Рудници је главни разлог да се у процесу по приватној тужби Диковића избегне прича о ратним злочинима.

Диковић и његов заступник, додала је, сматрају да ова парница мора да остане изван питања о ратним злочинима и о томе шта се догодило у време рата на Косову, „када је у општинама Глоговац и Србица у свим селима и шумама непосредно присутна 37. бригада“.

Кандићева је указала да је о томе забрањено да се говори у процесу, као и да постоји забрана приступа документацији о томе. 

Подсетимо, како је Данас први писао, ФХП је у мају поднео кривичну пријаву против Диковића, Дејана Ранђеловића и два Н. Н. лица због ратног злочина у селу Резала, а у току је предистражни поступак Тужилаштва за ратне злочине. Иначе, Тужилаштво је још 2012. саопштило да није постојао ниједан основ за сумњу да је Диковић одговоран за ратне злочине.

Тужба 

Генерал Диковићје тужбу поднео због навода из досијеа „Љубиша Диковић", којије ФХП објавио 2012.

Досије, како истичу у ФХП, даје на увид чињенице и доказе о злочинима почињеним у зони одговорности 37. моторизоване бригаде ВЈ на Косову, којом је командовао Диковић.

Такође, у јануару 2015, ФХП је објавио досије „Рудница" у коме поново говори о учешћу ове бригаде у четири злочина над албанским цивилима на Косову, као и уклањању њихових тела 1999, која су пронађена 2014. у масовној гробници у Рудници.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси