Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одржана радионица у оквиру пројекта „О чему Србија ћути?”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 11. 2015.

Извор: Славко Ћурувија фондација

Одржана радионица у оквиру пројекта „О чему Србија ћути?”

Новинари локалних медија одабрани на конкурсу Славко Ћурувија фондације, Љубица Јоцић, Виолета Глишић, Ана Аћимов, Наталија Јаковљевић-Иванић и Денис Колунџија, упознали технике истраживачког новинарства.

 

Радионицом одржаном од 18. до 20. новембра у Београду, пет новинарки и новинара локалних медија из Суботице, Бечеја, Новог Сада, Крагујевца и Ниша отпочело је рад на причама одабраним на конкурсу „О чему Србија ћути?”.

Током радионице новинари су стекли основна знања о методима и техникама истраживачког новинарства. Са менторима су радили на разради синопсиса и плана рада за истраживачке и аналитичке приче, на којима ће радити током следећа четири месеца.

Конкурс је био намењен новинарима локалних медија који имају предлог добре новинарске приче од великог значаја за локалну заједницу, коју су спремни да испричају, а да је притом реч о теми о којој није довољно или није уопште извештавано.

Одабрани новинари: Љубица Јоцић (портал Јужне вести, Ниш), Виолета Глишић (Крагујевачке новине, Крагујевац), Ана Аћимов (портал Мој Бечеј, Бечеј), Наталија Јаковљевић-Иванић (портал Маглочистач, Суботица) и Денис Колунџија (независни новинар, причу ће објавити портал 021, Нови Сад) на овој радионици су се упознали са менторима Антонелом Рихом (слободна новинарка), Бранком Чеченом (директор Центра за истраживачко новинарство Србије – ЦИНС), Дином Јахићем (главни и одговорни уредник ЦИНС-а), Перицом Гуњићем (главни и одговорни уредник портала Цензоловка) и Зораном Б. Николићем (извршни уредник Цензоловке).

Радионицу су отворили Јелена Ћурувија, почасна председница Славко Ћурувија фондације и Илир Гаши, извршни директор Фондације.

Између осталог, учесници су сазнали о стандардима и процедурама истраживачког новинарства, како да планирају истраживање и направе синопсис приче, како се у најозбиљнијим светским медијима врши провера података (фацт цхецкинг), све о напредним претраживањима интернета и друштвених мрежа, како да претражују највеће базе података у Србији, али и како да користе специјалну онлајн платформу за сарадњу са менторима.

Циљ пројекта „О чему Србија ћути?” јесте унапређење знања и вештина новинара локалних интернет и штампаних медија у аналитичком и истраживачком новинарству, као и поспешивање сарадње локалних медија, укључујући и међусобну размену садржаја.

Пројекат се реализује уз подршку Балканског фонда за демократију Немачког Маршаловог фонда Сједињених Америчких Држава.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси