Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Од кога Миленовићева да тражи помоћ: Тужилац и полиција знали да је месецима прате, независно правосуђе не постоји
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 11. 2015.

Аутор: Анђела Миливојевић Извор: Цензоловка

Од кога Миленовићева да тражи помоћ: Тужилац и полиција знали да је месецима прате, независно правосуђе не постоји

У суботу нападнута чланица Савета за борбу против корупције Мирослава Миленовић, која годинама указује на корупцију и криминал у врху власти. Пре неколико месеци пријавила да је прате, али полиција није предузела ништа да је заштити.

У међувремену нападнут још један члан Савета, таблоид Информер о њој пише као о страном плаћенику, Никола Петровић, кум премијера Вучића, долазио ненајављено у Савет… Миленовићева ипак поручује да је неће зауставит.

Док су грађани Србије у суботу после подне на националној телевизији гледали антитерористичку вежбу полиције, војске и Безбедносно-информативне агенције, која је требало да нам улије поверење и да осећај сигурности, недалеко од места на коме је полиција демонстрирала своје умеће, у главном граду, нападнута је Мирослава Миленовић, чланица Савета за борбу против корупције.

Миленовићева, која већ годинама указује на корупцију и криминал у врху власти, друга је особа ангажована у Савету за борбу против корупције која је ове године физички нападнута. Пре нешто мање од три месеца, њеног колегу Ивана Нинића два мушкарца су испред зграде у којој живи испребијала металним штанглама.

Напад се догодио упркос томе што се Миленовићева пре неколико месеци обратила полицији и тужилаштву због страха да је „различите групе људи учестало прате у различитим деловима дана”.

У то време ју је, према незваничним информацијама Цензоловке, телефоном позвао и премијер Александар Вучић како би је уверио да држава не стоји иза особа које је прате.

Али ни тада Миленовићева није добила одговор на то ко је прати, нити је држава предузела нешто како би спречила напад који се десио у суботу. Чак су и особе које је приватно и пословно виђала примећивале људе који је прате.

Због тога је на крају тражила помоћ од државе.

„Нажалост, помоћ коју сам затражила од специјалног тужиоца за организовани криминал, глупо сам затражила. Он је тужилац у реизбору, а у Србији се од тужиоца у реизбору не тражи никаква помоћ, а камоли да заштити чланицу Савета за борбу против корупције”, рекла је Миленовићева порталу Пешчаник у првом интервјуу након напада.

Она сумња у то да је реакција тужилаштва и полиције после те пријаве била адекватна и каже да после тога од полиције „две-три недеље није било ни писма ни разгледнице”.

„Из полицијске управе послали су на врата стана мога сина полицијског позорника који се распитивао да ли се мама плаши, да ли је мама угрожена. Тако да сам ја то тада схватила као опомену, да не кажем као претњу. Ово јуче је само једна матрица која се понавља у једном потпуно растуреном друштву”, рекла је Миленовићева у разговору за Пешчаник.

Без обзира на то што су је батине сачекале на кућном прагу, Миленовићева је одлучила да овај напад не пријављује полицији. Каже да нема сврхе.

„Политичка и економска елита везале су руке правосуђу. Правосуђе нема независан буџет, правосуђе није независно, оно је политичка марионета. Мени је жао да то кажем – али правосуђе данас у Србији не постоји”, објашњава Миленовићева.

Она каже да јој је било веома тешко да призна себи да помоћ од колега из полиције и тужилаштва овог пута не жели, јер: „Имам утисак да могу само да их доведем у проблем”.

Нинић: Симулација истраге

Током ове године Савет за борбу против корупције објавио је неколико извештаја на којима су као сарадници заједно радили Мирослава Миленовић и Иван Нинић. У року од неколико месеци, обоје су нападнути и претучени.

Нинић је исте вечери када је пребијен испред зграде у којој живи све пријавио полицији, у два наврата давао је изјаве и, што је најважније, полицији је дао имена људи за које сумња да стоје иза напада.

Од тада су прошла скоро три месеца, Нинић каже да још увек нису ухваћени они који су га напали, а нема помака ни у проналажењу налогодаваца.

„Ефекат је никакав, нити се осећам безбедније, нити сигурније, а они који су то урадили и даље слободно шетају улицом или воде ову државу”, каже Нинић, који верује да би озбиљна истрага сигурно водила ка особама које су на јавној функцији.

Због тога ће од полиције и тужилаштва тражити увид у све списе из предмета, јер жели да сазна да ли су надлежни органи саслушали лице које је он навео као потенцијалног налогодавца.

„Ради се о високопозиционираном функционеру у власти. Желим да видим да ли су га звали. Њихова је обавеза да их саслушају, а могу да им понуде и полиграфско тестирање.”

Миленовићева не зна шта је мотив напада, али каже да Савет ускоро објављује нови извештај о трошењу новца грађана Србије на маркетиншке агенције и ПР услуге.

„У овом извештају се показују везе између политичких партија које су на челу одређених јавних предузећа и министарстава, како одређене послове, мимо свих процедура, или доводећи процедуре до потпуног апсурда, фактички новац дају својим истомишљеницима. Причамо о веома великом новцу и парадоксално је да се то дешава чак и у јавним предузећима која су губиташи, у јавним предузећима која су хронично на буџетским јаслама, као што су Железнице”, објашњава Миленовићева.

Она је поручила да је физички насртај на њу низак и прљав ударац, али да то има само контраефекат на њен будући рад.

„Они би највише волели да ми у Савету престанемо да радимо, да се у тој трци изморимо, али, ето, неко је погрешно одрадио мој профил. Јуче су ми помогли да схватим да сам на почетку трке.”

Резултати атмосфере линча

Иван Нинић, сарадник Савета за борбу против корупције, који је пребијен штанглама крајем августа, каже за Цензоловку да напад на њега и Мирославу Миленовић има један циљ, а то је да их отера у аутоцензуру.

„У оба случаја то има симболичку поруку – гледамо вас, знамо шта радите, реметите нам политички мир и због тога ћете сносити последице”, сматра Нинић.

Он каже да је допринос Мирославе Миленовић у борби против корупције и криминала током рада у Савету за борбу против корупције немерљив и да мотив за напад имају они које је истраживала.

„То је урадио неко ко је претрпео економску штету, ко је мислио да је она крива што је писала извештаје и да јој треба дати лекцију”, каже Нинић.

Откако је крајем 2012. године постала члан Савета за борбу против корупције, Миленовићева је са својим сарадницима писала о кршењу закона и злоупотребама јавног новца.

Због извештаја о власничкој структури и контроли медија, који је Савет објавио у фебруару ове године, Мирослава Миленовић је у провладином таблоиду Информер означена као страни плаћеник који „само и једино због пара и политичких интереса западних центара моћи” пише извештај по налогу Мајкла Девенпорта, шефа Делегације ЕУ у Србији.

Савет је после овог напада објавио извештаје о злоупотреби новца у Железницама Србије, о незаконитој приватизацији, као и о проблематичним тендерима у Електропривреди Србије.

Последњи извештај Савета о раду Друштва за изнајмљивање непокретности (Дипос) и давању у закуп непокретности у јавној својини уздрмао је јавност почетком новембра због имена блиских Српској напредној странци, која су у извештају поменута.

Миленовићева каже да се Савет поново нашао пред критикама многих људи и институција, али да је посебно забрињавајуће то што је Никола Петровић, директор Електромреже Србије, у јавности познат као кум премијера Александра Вучића, дошао ненајављено у Савет због „наводне велике угрожености њега и његове деце” након извештаја Савета.

„У просторије Савета је ненајављен, онако, свратио, WЦ је био преко пута па му је било близу да сврати… Али ради се о слободи коју неко приликом таквог упада себи даје за право. Ми нисмо објавили адресе становања људи. Ми смо објавили адресе јавних објеката које су ти људи закупили. Да ли су то урадили да би ту живели, да би ту радили, да би садили цвеће, гајили мачке, то нас није интересовало. Али када закупљујете од државе, тај уговор мора да буде јаван, и то је јавни податак. Ако не желите да то буде јавно, онда можете од неке бабе да изнајмите неки стан. То је, просто, ваш лични избор. Хоћу да кажем да то само показује колико се они у овом тренутку осећају моћним, а са друге стране, исто тако показује да је извештај о Дипосу био тачан”, објашњава Миленовићева.

НУНС тражи оставку министра полиције 

Омбудсман Саша Јанковић је на свом Твитер налогу написао да је озбиљно забринут због напада на Мирославу Миленовић. У саопштењу је тим поводом истакао да „када чланица Савета за борбу против корупције Владе Републике Србије буде нападнута на кућном прагу, нападнута је утврђена државна политика, нападнуто је званично државно тело Републике Србије и нападнута је грађанка, једна од нас“.

Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије, у изјави за Радио Слободна Европа затражио је оставку министра полиције Небојше Стефановића јер, како је рекао, „ако у овој држави полиција не може да заштити члана тог савета, каква је онда сигурност обичних грађана”.

Према његовим речима, институције су одговорне за атмосферу линча, у којој „свако може бити претучен без икаквих консеквенци за починиоце”.

Уследила је изјава министра Стефановића, који је рекао да је неистина да полиција није предузела ништа.

„Нажалост, госпођа Миленовић није желела да сарађује са полицијом, нити је пристала да било која медицинска установа установи степен њених повреда. Отуда се доводи у питање зашто неко ко ради за Владин орган не жели да сарађује са Владиним институцијама и помогне у истрази око напада”, рекао је Стефановић у изјави за јавност.

Међу последњима, у недељу после подне стигла је реакција владајуће Српске напредне странке, у којој се кратко осуђује насиље и позива на истрагу. Знатнији део саопштења посвећен је критици нападнуте чланице Савета за борбу против корупције због тога што случај није пријавила полицији, док је друга половина саопштења посвећена критици Бојана Пајтића, председника ДС.

„Мирославу Миленовић позивамо да случај, о ком говори у медијима, укључујући све детаље наводног напада, пријави надлежним државним органима, пре свега полицији, јер у супротном – наставља да отежава истрагу и проналазак лица за која тврди да су је напала. Ваљда би она прва морала знати да се поступци не воде и не решавају преко медија, већ да је то искључиво у делокругу надлежних државних органа”, наводи се у саопштењу СНС.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси