Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Осуде напада на Миленовићеву, реакција и Савета Европе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 11. 2015.

Извор: Танјуг, Фонет, Н1

Осуде напада на Миленовићеву, реакција и Савета Европе

Дан након што је чланица Савета за борбу против корупције Мирослава Миленовић нападнута у хаустору зграде у којој живи стижу осуде напада од независних институција, политичких странака, новинарских удружења али и Савета Европе.

 

Поводом напада реаговали су министарка Кори Удовички, омбудсман Саша Јанковић, Српска напредна странка, Бојан Пајтић испред ДС, Покрет Доста је било, СДС, ДСС, СНП, УНС, НУНС, Биро за друштвена истраживања, Либек …

МУП је саопштио да истражује наводе о нападу. Министар Стефановић пита зашто Миленовићева не сарађује с полицијом. Подсетимо, она је одговор на то питање дала у изјави за Н1, у суботу, коју можете прочитати ОВДЕ.

Реакције на напад

Заштитник грађана Саша Јанковић изражава највећу забринутост због напада на чланицу Савета за борбу против корупције Мирославу Миленовић.

Способност надлежних органа, служби и правосуђа да нађу и санкционишу виновнике учесталих напада на људе који се боре против корупције и криминала, како сматра Јанковић, највећи је показатељ безбедности грађана и искрености власти у борби против корупције, силе и бахатости у вршењу јавних послова.

“Друштво и држава без корупције и криминала, у којима владају право, правна сигурност и једнакост, а не сила и бахатост, и у којима су права грађана, укључујући ту и право да испитују и критикују рад власти, добродошла, а не прогоњена, највеће су и највише вредности које имамо и које смо дужни да заштитимо”, истиче у саопштењу Јанковић.

Када чланица Савета за борбу против корупције Владе Републике Србије буде нападнута на кућном прагу, упозорио је Јанковић, нападнута је утврђена државна политика, нападнуто је званично тело државе Републике Србије и нападнута је грађанка, једна од нас.

Циљ таквих напада је страх и одустајање, њихова порука је да ни државна политика, ни државни органи нису јачи од корупције и криминала или да нису искрени, и да људи који им се супротстављају треба да се плаше за свој посао и живот, указао је Јанковић.

Против такве поруке нам треба резултат, напоменуо је Јанковић и оценио да је време за показне вежбе и политичке изјаве давно прошло.

Јанковић је своју институционалну и личну подршку исказао непосредно Мирослави Миленовић и другим члановима Савета, а посебно подржава њихове раније извештаје, од којих је последњи у низу био о пословању ДИПОСА.

Истовремено, Јанковић с пажњом очекује најављени извештај Савета за борбу против корупције о извлачењу новца грађана из јавних предузећа и министарстава преко непотребног и прескупог рекламирања у медијима.

Савет Европе забринут због напада

Биљана Поповић Ивковић:

МУП је предузео неопходне мере и радње, како би се утврдиле све чињенице у вези са јавно изнетим тврдњама о нападу на чланицу Савета за борбу против корупције Мирославу Миленовић.

Савет Европе је изразио забринутост због напада на чланицу Савета Владе Србије за борбу против корупције Мирославу Миленовић.

„Пажљиво пратимо догађаје. Борба против корупције мора остати приоритет у Србији, као и у свим чланицама“, изјавио је портпарол Генералног секретаријата Савета Европе Данијел Холтген.

Бојан Пајтић: Пронаћи починиоце и налогодавце и најоштије их санкционисати

Најважнији задатак свих надлежних органа је да у што краћем року расветле све околности које су довеле до Мирославу Миленовић и да починиоци, организатори, налогодавци, инспиратори и сви други који су на било који начин укључени у ово срамно дело буду најоштрије санкционисати, истиче лидер ДС-а Бојан Пајтић.

Он је у саопштењу за јавност навео да је тешко одлучити шта је у целом том скандалозном догађају најпроблематичније — чињеница да је она пријавила надлежним органима да је забринута‎ за своју безбедност, а да одговора није било,и то што напад није пријавила полицији јер нема поверења у њих или то што сматра да је узрок напада извештај о корупцији у медијима који Савет треба да објави.

„Очигледно је да нарастајуће насиље у нашем друштву, константна злоупотреба полиције и државних органа, стално урушавање институција, потреба власти да угуши сваку критику, као и пракса појединаца да узимају ‎ закон у своје руке и пресуђују уместо надлежних институција, али и изостанак било какве реакције државе на друге случајеве насиља, узимају свој данак и охрабрују све оне који дају себи за право да се понашају на овакав начин и верују да за такво понашање неће бити санкционисани“, истиче Пајтић.

СНС: Хитно испитати наводе о нападу; Миленовић да пријави случај полицији

Српска напредна странка позвала је данас надлежне државне органе да хитно испитају све околности у вези са наводима Мирославе Миленовић о томе да су је непозната лица физички напала, и да о томе одмах обавесте јавност, јер је сваки облик насиља неприхватљив у Србији.

“Мирославу Миленовић позивамо да случај, о ком говори у медијима, укључујући све детаље наводног напада, пријави надлежним државним органима, пре свега полицији, јер у супротном наставља да отежава истрагу и проналазак лица за која тврди да су је напала, ваљда би она прва морала знати да се поступци не воде и не решавају преко медија, већ да је то искључиво у делокругу надлежних државних органа” кажу у СНС.

Доста је било: Претећа порука свима који се баве истрагом корупције

Покрет “Доста је било — Саша Радуловић” оценио је данас да је напад на Мирославу Миленовић напад на Савет за борбу против корупције и претећа порука свима који се баве истрагом корупције.

Центар корупције је у врху власти, оличен у лику премијера Александра Вучића, који се све бруталније обрачунава са представницима регулаторних тела, наводи се у саопштењу Покрета.

Додаје се да је Мирослава Миленовић, као форензички рачуновођа, “заслужна за откривање злоупотреба државане имовине и механизама манипулације медијима преко скривеног власништва људи из врха власти и прљавих токова новца”.

Покрет истиче да је на извештајима о медијима који треба да буде објављен са Мирославом Миленовић радио и Иван Нинић, који је претучен пре готово три месеца.

„Иза оба напада стоје појединци повезани са врхом власти. То показује чињеница да нападачи на Нинића нису идентификовани, као и да је Мирослава Миленовић раније обавестила Службу за борбу против организованог криминала и специјалног тужиоца да је неко прати, а да о резултатима истраге није обавештена“, наводи се у саопштењу.

ДСС: Открити ко је напао Миленовић и позадину напада

Демократска странка Србије затражила је данас да надлежни хитно утврде и објаве ко је напао Мирославу Миленовић, као и да открију позадину тог напада.

Та ванпарламентарна странка у саопштењу је навела да надлежни треба да утврде да ли тај напад има везе са објављивањем извештаја Савета о закупцима предузећа Дипос или са извештајем о стању у медијима који Савет завршава.

“Напад на Мирославу Миленовић је напад и на самосталну и независну контролну институцију која спроводи Закон о Агенцији за борбу против корупције и тиме остварује важну улогу у разоткривању случајева корупције и превентивном деловању сузбијања корупције”, оценио је ДСС.

У саопштењу ДСС је позвала Службу за борбу против организованог криминала да одговори да ли је Мирослава Миленовић пријавила да је прате непознате особе и ако јесте, зашто јој није обезбеђена сигурност.

СДС: Утврдити мотив

Социјалдемократска странка осудила је напад и захтева од надлежних органа да се што пре пронађу починиоци, да утврде мотив и наручиоца овог напада.

“Овај напад је свакако потребно посматрати и у светлу чињенице да је Миленовић изнела уверење да је напад у вези са објављивањем предстојећег извештаја Савета за борбу против корупције о медијима. Атмосфера ширења страха најизразитије је присутна управо у медијима, путем којих се константно шири утисак ванредног стања и тензија”, наводи СДС у саопштењу

Како сматрају у тој странци, ово је напад на све који у оваквој атмосфери имају храбрости да часно обављају свој посао, у складу са својом професионалном етиком, а не у складу са интересима власти.

СДС сматра и да “поново живимо у атмосфери у којој, не само грађани, него и носиоци јавних функција, немају поверења у институције”.

Остале реакције:

Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) оценио је данас да је ћутање највиших државних функционера поводом напада на чланицу Савета за борбу против корупције Мирославу Миленовић јасан знак да борба против корупције нема њихову подршку.

Председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовићизјавио је данас да министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, након напада на чланицу Савета за борбу против корупције Мирославу Миленовић, треба да поднесе оставку.

Удружење новинара Србије затражило је хитну и ефикасну истрагу напада на Миленовић али и на новинара Ивана Нинића који је истраживао финансирање медија.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси