Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ко је претукао чланицу Савета за борбу против корупције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 11. 2015.

Аутор: Озрен Милановић Извор: Политика

Ко је претукао чланицу Савета за борбу против корупције

Мирослава Миленовић, чланица Савета за борбу против корупције, нападнута је у суботу у подне, када су је у хаустору зграде у којој живи сачекала два нападача и нанела јој повреде главе и лица, после чега су побегли.

 

Миленовићева је за ТВ Н1 поводом напада рекла да је раније приметила да је непознате особе прате. О томе је обавестила службу МУП-а за борбу против организованог криминала и специјалног тужиоца, али од тада није добила никакву информацију о истрази. Стога прекјучерашњи напад није пријавила полицији јер, како је рекла, „више нема поверења”.

Миленовићева верује да је напад у вези са објављивањем предстојећег извештаја Савета за борбу против корупције о медијима.

Удружење новинара Србије (УНС) затражило је хитну и ефикасну истрагу напада на чланицу Савета за борбу против корупције, која верује да је нападнута због извештаја о медијима који ово владино тело треба ускоро да објави. УНС је подсетио да је 27. августа ове године, око 23.30 сати, на улазу у зграду у којој живи нападнут новинар истраживач Иван Нинић, један од коаутора саветових извештаја о власништву и финансирању медија  Нападачи на Нинића до данас нису откривени, а по информацији коју има УНС, овај напад квалификован је као „насилничко понашање”.

УНС је забринут због новог физичког напада који се доводи у везу са радом на извештајима о власништву и финансијском утицају на медије у Србији.

Огласио се и заштитник грађана Саша Јанковић и у саопштењу навео да је способност надлежних органа, служби и правосуђа да нађу и санкционишу виновнике учесталих напада на људе који се, службено или као грађани, боре против корупције и криминала, а за владавину права, правну сигурност и права грађана, највећи показатељ безбедности грађана и искрености власти у борби против корупције, силе и бахатости у вршењу јавних послова.

Омбудсман каже и да је, практично, када чланица Савета за борбу против корупције буде нападнута на кућном прагу, нападнута утврђена државна политика, нападнуто званично тело државе Републике Србије и нападнута је грађанка, једна од нас.

„Циљ таквих напада је страх и одустајање, њихова порука је да ни државна политика ни државни органи нису јачи од корупције и криминала или да нису искрени, и да људи који им се супротстављају треба да се плаше за свој посао и живот”, наводи омбудсман и указује да је против такве поруке потребан – резултат.

Мирослава Миленовић је, да појаснимо, када је приметила да је у више наврата прате непознате особе, пријавила полицији „ту околност” а, тврди, није добила никакав одговор нити повратну информацију о томе ко би то могао да буде и шта предузимају.

За „Политику” је изјавила да не жели да прича о нападу, да је то мала опомена и да је имала среће.

Није тешко закључити шта је заједничко у оба случаја. Нападачи на Нинића летос а сада на Миленовићеву, знали су где жртве станују, чекали су их практично на вратима и нанели обома повреде које треба да их уплаше и одврате од онога чиме се баве.

Више странака јуче је реаговало и прикључило се захтеву за хитном истрагом и осудом оваквих напада.

Начелник УКП: Миленовићева не жели да сарађује

Драган Кецман, начелник Управе криминалистичке полиције Полицијске управе за град Београд о нападу на Мирославу Миленовић саопштио је следеће:

„Полиција је самоиницијативно, из свог делокруга надлежности, реаговала на информацију која је објављена у медијима да је, у улазу зграде у којој живи, нападнута и претучена Мирослава Миленовић, чланица Савета за борбу против корупције. Морам да напоменем да овај догађај није званично пријављен надлежним државним органима – полицији и тужилаштву.

По сазнању о овом догађају, полиција је изашла на лице места, извршила увиђај и остварила контакт са госпођом Миленовић, која није била спремна на сарадњу са нама и да појасни све околности догађаја. Изјавила је само да је слеђа ударена дрвеним предметом по глави од стране непознате особе. Остали смо ускраћени и за одговор на питање зашто случај није пријавила полицији и затражила помоћ надлежне здравствене институције која би констатовала повреде, уколико их има, као и тежину повреда. Самоиницијативно смо госпођи Миленовић оставили број телефона на који може да нас позове у било које доба дана или ноћи.

О свему овоме обавестили смо Прво основно јавно тужилаштво, уз чију координацију и сарадњу поступамо, а по њиховом налогу проследићемо им детаљан извештај. Без обзира на то што госпођа Миленовић не жели да сарађује са полицијом, ми интензивно радимо на овом случају до идентификације и проналаска нападача. Овим путем је позивамо да случај пријави надлежним државним органима. Такође, полиција је у септембру поступала по пријави госпође Миленовић да је прате непознате особе. У консултацији са надлежним тужилаштвом, које је наложило да се обави још један разговор са њом како би појаснила чињенице у вези с тим догађајем, полиција је госпођи Миленовић упутила позив на који се она није одазвала.”

Стефановић: Зашто Миленовић не жели да сарађује?

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је полиција у сарадњи са тужилаштвом учинила све из своје надлежности како би се открили починиоци напада на чланицу Савета Владе Србије за борбу против корупције Мирославу Миленовић и упитао зашто Миленовићева не жели да сарађује са Владиним институцијама и помогне у истрази напада.

„Потпуна је неистина да полиција није преузела ништа. Напротив, у сарадњи са тужилаштвом, МУП је и у случају првих навода и данас преузео све из своје надлежности како би се открили починиоци напада. Нажалост, госпођа Миленовић није желела да сарађује са полицијом, нити је пристала да било која медицинска установа установи степен њених повреда. Отуда се доводи у питање зашто неко ко ради за Владин орган не жели да сарађује са Владиним институцијама и помогне у истрази око напада”, рекао је Стефановић у изјави за јавност.

Он је додао и да је „веома интересантно, да у дану у којем је претрпела напад, госпођа Миленовић није пропустила да помене премијера Вучића, наравно у негативном контексту”.

„Они који су се залагали да истраге треба препустити полицији и тужилаштву, тврдећи да је уплив политике недопустив, сада чине супротно. Остаје нејасно да ли је то промена њиховог става или само још једна прилика за обрачун са политичким противником или нестомишљеником”, истакао је министар.

„Поставља се питање и зашто би било ко тражио од полиције одговорно поступање, а не жели да пружи било какву информацију која би олакшала проналажење починиоца. Данас смо имали прилике да видимо коментаре и реакције које изгледају потпуно идентично и оркестрирано и доприносе стварању једне лоше атмосфере, атмосфере линча у којој треба да се пронађе неко ко је политички крив, а не неко ко је крив за физички напад”, истакао је министар.

Он је уједно позвао све да се уздрже од коментарисања истрага које су у току и да дозволе државним органима да раде свој посао, баш као и у свим претходним случајевима које је МУП успешно решио.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси