Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари се жалили суду на Европски парламент
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 11. 2015.

Извор: EurActiv.com

Новинари се жалили суду на Европски парламент

Европски новинари, њих 29, поднели су Европском суду правде 27 тужби против Европског парламента који је наводно одбио да им да информације о томе како европосланици троше новац.

Новинари истичу да не траже податке о томе како посланици ЕП троше своје плате, већ како троше новац пореских обвезника који добијају на име разних трошкова преко плате. Парламент је одбио захтев новинара позивајући се на заштиту података али новинари указују да то одбијање нема упориште ни у једном европском закону. ЕП, сматра група новинара, не контролише како треба потрошњу европосланика а јавност има право да надгледа потрошњу те институције.

Месечно Парламент троши 3,2 милиона евра само на накнаде за трошкове и нико не надгледа ту потрошњу, каже Анушка Делић, једна од 29 новинара који су тражили од ЕП да им открије информације.

Новинари који долазе из сваке чланице ЕУ удружили су се и тражили копије извештаја о потрошњи за четири године. Посебно су били заинтересовани за документа о новцу који европосланици добијају "преко плате", укључујући за разне трошкове, наканаде за путовања, дневнице и финансирање особља. 

Међутим, Европски парламент одбио је да разоткрије те податке у јавности због заштите приватности. 

Адвокат новинара, бивша словеначка комесарка за информације Наташа Пирс Мусар, уверена је да "прописи о заштити личних података нису правилно интерпретирани и да је одбијање приступа траженим документима неоправдано". 

"Ми не тражимо податке о томе како европосланици троше своје плате ... него информације о томе како троше додатне исплате које добијају на плате и то само о екстра исплатама које се само њима исплаћују за остваривање професионалних јавних овлашћења као изабраним представницима европских грађана", казала је Делић. 

У 2014. су накнаде за опште трошкове достигле 4.299 евра месечно и покривале су трошкове за канцеларије посланика, телефонске рачуне и компјутере. Европосланицима који нису били на половини пленарних седница, те накнаде су преполовљене.

Европосланици месечно имају и 21.349 евра за плаћање својих помоћника. Истовремено ЕП настоји да заустави запошљавање превеликог броја помоћника. 

"Европска јавност има право да зна како се троши готово пола милијарде евра њихових пореза. Међутим, европосланици, који су једини изабрани представници европских грађана, одбијају да регулишу то питање", наводи се у саопштењу групе новинара. 

У Европском парламенту кажу да још нису добили никакву жалбу и појашњавају да ЕП одлучује о захтевима за приступ документима водећи у пуној мери рачуна и о транспарентности и о заштити података. 

"Још нисмо обавештени. Међутим, пошто то питање иде на суд, Парламент ће се уздржати од даљих коментара", казао је за ЕурАцтив.цом портпарол ЕП. 

Према мишљењу новинара, Парламент оправдава своје одбијање да пружи информације тиме да нема релевантна документа о томе како посланици троше накнаде.

Чињеница је да ЕП једноставно не контролише како треба потрошњу европосланика, истичу новинари. Они наглашавају да је право јавности да зна и надгледа јавну потрошњу те институције. 

Европосланицима се наводно саветује да отворе посебне банкарске рачуне за месечне накнаде за опште трошкове како би се омогућила транспарентност потрошње. 

"Тражили смо од Парламента копије банкарских докумената али су нам рекли да они не држе такве документе", казала је Делић.

"Одбијање приступа траженим документима заправо даје посланицима право на тајну потрошњу јавних финансија и пун имунитет од јавног надзора. Ми тврдимо да разлози наведени новинарима за ускраћивање захтеваних података немају основа у европској регулативи", закључила је Пирц Мусар.

Афера са интернет троловима

Међу медијима који туже ЕП је и бугарски истраживачки сајт Бивол. Тај сајт је открио да је европосланица Илијана Јотова користила средства Европске уније да плати компанији за односе са јавношћу у Бугарској кампању против комесарке Кристалине Георгијеве која се водила коришћењем интернет "тролова". 

Јотова је признала да је рачун од 4.000 евра послала ЕП да плати бугарској компанији али је тврдила да је тај новац био за истраживање а не за кампању напада на европску комесарку. 

У то време је Еурацтив.цом тражио од ЕП информацију да ли је рачун плаћен и, ако није, да ли плаћање може да буде одбијено због сумњи око сврхе за коју је новац. 

Парламент је одговорио да не даје информације о финансијским пословима европосланика појединачно.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси