Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Седам година од смрти Ђоке Вјештице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 11. 2015.

Извор: www.studiob.rs

Седам година од смрти Ђоке Вјештице

У среду, 18. новембра, навршава се седам година од смрти Ђоке Вјештице, творца Јутарњег програма радија и телевизије Студио Б.

 

Скоро три деценије, почев од 1970. године, на радио станици Студио Б, од седам сати ујутру после инструментала „Пјаца гранде" (том шпицом и данас почиње емисија „Београдска разгледница") чуо се одсечан баршунаст глас: „Драги слушаоци, добро јутро вам жели Ђоко Вјештица".

Ђоко Вјештица рођен је 1939. године у Отрићу код Книна, где је завршио основну школу и гимназију. Студије почиње у Београду и прикључује се чувеној Борбиној новинарској школи. Почетком 70-тих, на позив Драгана Марковића, прелази у тек основани Радио Студио Б, где од почетка ради као уредник и водитељ Београдске разгледнице.

Немерљив је допринос Ђоке Вјештице независном, самосвојном и разумљивом новинарству. Презирао је лакши пут, отворено подилажење, комфор ћутања.

Остаће упамћен по бројним акцијама које су унапредиле живот Београда, као новинар који је иницирао, и што је много важније, успевао.

Београдски маратон, пешачке зоне, београдске фонтане, само су неке од акција које је осмислио и реализовао.

Добитник је најзначајнијих новинарских награда: Светозар Марковић и Награде за животно дело УНС-а 2005. године.

Аутор је великог броја радио и тв емисија које су биле међу најуспешнијим, а био је и водећи новинар и симбол информативног програма наше куће.

Био је човек који је до краја веровао да се његов посао састоји у утврђивању истине у име оних којима се свакодневно обраћао.

Ђоко Вјештица је умро у 69. години и по изричитој жељи сахрањен је у кругу најуже породице, 20. новембра.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси