Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гаши: Цензура и аутоцензура су две стране истог новчића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 11. 2015.

Извор: Н1

Гаши: Цензура и аутоцензура су две стране истог новчића

Директор Фондације "Славко Ћурувија" Илир Гаши рекао је, гостујући у Новом дану телевизије Н1, да у Србији има много храбрих новинара који раде важан и одговоран посао, а да је задатак Фондације да их подржи и помогне другим новинарима да постану такви.

 

Фондацију “Славко Ћурувија” основали су пре две године син и ћерка убијеног новинара, како би очували успомену на њега и оно што су сматрали његовом заоставштином. Највидљивији пројекат Фондације је Цензоловка, сајт који за тему има све оно што се тиче слободе медија у Србији, наводи Гаши.

Поред тога, како каже, Фондација организује обуке и друге врсте подршке локалним медијима, јер је у градовима широм земље некада много важније пружити подршку медијима него у Београду.

Гаши каже да колико год мислите да је ситуација у локалним медијима лоша, када одете тамо видите да је гора и од тога. “Ситуација у медијима је тешка у економском и кадровском смислу. Тешко је живети од доброг новинарства. Тешко је наћи мотив. Притисци су већи и бруталнији него у Београду и националним медијима”, истиче он.

Када је реч о проблему аутоцензуре, Гаши каже да се у принципу новинарима не може замерити логика да им је важно да задрже свој посао. “Цензура и аутоцензура су две стране новчића. Аутецензура се јавља из страха да ће трпети негативне последице, јер су људи око тебе покушали и трпе негативне последице. Невероватрно је и за поштовање што упркос томе има људи који говоре слободно”, сматра он.

Све што радимо из страха је победа идеологије страха

Осврћући се на догађаје који су уследили након терористичких напада у Паризу, Гаши је рекао да се нада да неће доћи до суспензије шенгенског споразума и слободе кретања у Европи, и да је уркос жељи француске владе да демонстрира чврстину и умири јавност, измештање проблема у поље избеглица потпуно погрешна ствар.

Он каже да је све што радимо као производ страха, победа идеологије страха. “Опасно је говорити о Европи коју чувамо и тамо неком Истоку који нас напада. Оно што постоји у Европи данас - Србији, Хрватској, свуда – то је идеологија која је нетолерантна и која се противи другом и другачијем, и док гледамо само спољњу претњу, ми смо на погрешном путу”, оцењује Гаши.

Директор Фондације “Славко Ћурувија” примећује и да се у коментарима на интернету, после напада у Паризу, јављају негативни стереотипи о муслиманима, иако је Ислам значајни део културе у којој живимо и светска културна вредност.

Можда је време за неко ново име у опозицији

Коментаришучи дешавања у Србији, Гаши је оценио да евентуално одржавање ванредних парламентарних избора зависи од премијера Вучића и његове процене да ли му они могу помоћи да учврсти своју власт.

Када је реч о опозицији, он сматра да чињеница да је она на историјски ниском нивоу, отвара могућност за нека нова решења. “Људи који су водили политику у протеклих 20 година и који сада покушавају да је воде из позиције опозиције, нису оставили утисак да знају шта раде. Када је опозиција разорена, можда треба да израсте неко ново име и неки нови покрет. Петнеастак година смо седели и гледали како се жаба кува, сада је скувана, и треба нам нека нова жаба коју нећемо да бацимо у тај лонац”, сликовито је објаснио Гаши.

Он истиче да је проблем што у Србији немамо развијену демократску културу и вишепартизам. “Потребно је време да једно друштво научи такве ствари. Партије су устројене на ауторитаран начин, немају демократске процедуре, о свему одлучује један човек, и онда тешко можете да правите демократију ван партије”, каже Гаши и наводи да је зато демократску институционализацију прво потребна спровести у партијама.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси