Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Директор ВБА: Службе имају сараднике у медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 11. 2015.

Извор: rs.n1info.com

Директор ВБА: Службе имају сараднике у медијима

Директор Војнобезбедносне агенције Петар Цветковић истиче да постоји опасност инфилтрације екстремиста међу мигранте, наводећи да постоје подаци да је неколико таквих људи већ прошло кроз Србију, али да им Србија није била циљ.

 

Он је у интервјуу "Недељнику" рекао и да је са простора Србије, без Косова и Метохије евидентирано око 40 до 50 особа која су отишле у Ирак и Сирију, а са Косова и Метохије око 500.

Цветковић је навео да избегличка криза представља ризик, као и да је за сада преко Србије прешло више од 350.000 регистрованих лица. Он је додао и да је мање од 1.000 особа изразило жељу да остане у Србији, да се не зна ни да ли су то учинили, али да је са безбедносног аспекта проблем што нема тачног увида у њихов идентитет.

"Појаве се у Прешеву и немају никаква документа. Само мањи број има регуларна документа. Од свих који немају документа узима се отисак прста, али немате с чим да упоредите, пошто не знате да ли је избеглица из Турске или је убачени ратник из Сирије који покушава да се убаци на територију Западне Европе”, указао је он додајући да је на југу Србије формирано Координационо тело за праћење избеглица у којем учествује и ВБА.

"Оно што је запажено јесте да су ти људи више од две године боравили на територији Турске у избегличким камповима. Нама није познато да ли је неко у Турској нашао за сходно да направи селекцију или попис међу избеглицама. Када би постојала та евиденција, онда бисмо данас могли лако да утврдимо да ли је неко избеглица или не. Зато постоји опасност инфилтрације екстремиста међу мигранте. Имамо податке да је неколико таквих људи већ прошло кроз Србију. Они, на срећу, нису исказивали интересовање за Србију, нити им је Србија била циљ“, подвукао је Цветковић.

Он је уверен да ће доћи до пораста броја избеглица, наводећи да све службе у региону имају такву процену.

Стране службе користе грађане Србије

Упитан колико је страних служби присутно у Србији он је рекао да постоје два аспекта.

“Први је регуларни - да све озбиљне службе у својим амбасадама у Београду имају своје представнике. Други је тајни аспект, где рад тих представника страних служби излази из легалних оквира. Али стране службе не користе само своје агенте на терену, него све више користе наше грађане. Економска ситуација у Србији је врло погодна за врбовање, што одговара страним службама. За стране службе пар стотина или хиљада евра не представља никакав трошак. И наши грађани су им јефтинији него да имају свог агента на терену. И економски, и политички, и безбедносно им је исплативије”“, објаснио је Цветковић.

Перманентне претње премијеру

Упитан о претњама које се упућују премијеру Александру Вучићу, он је објаснио да у принципу, о актуелном ангажовању Агенције не говори у јавности, али и да није тајна да контраобавештајну заштиту председника Владе врши Војнобезбедносна агенција у сарадњи са другим службама у Републици Србији, а његово физичко обезбеђење Војна полиција, односно Специјална јединица "Кобре".

“А претње према премијеру су перманентне од првог дана његовог доласка на чело владе. Имате ситуације од, условно речено, маргиналних ликова који желе да дођу у жижу јавности и шаљу претећа писма премијеру - до озбиљних претњи. Потези које премијер вуче сигурно се не свиђају некима, тако да постоји реална опасност његовог физичког угрожавања, али Војска и ВБА чине све да га заштите“”, нагласио је он.

ВБА прислушкује само по налогу тужиоца

У вези прислушкивања Цветковић је нагласио да ВБА искључиво ради по закону уз налог тужиоца.

“Постоје три врсте контроле примене тајних мера надзора - у које спада "прислушкивање", законодавна, извршна и унутрашња у Министарству одбране. Сви они су у више наврата у протекле две године, што самоиницијативно, или на предлог неких других институција вршили контролу рада ВБА, и утврдили да никада нисмо кршили закон у контролисаном периоду", рекао је Цветковић.

Он је међутим додао да су уређаји за прислушкивање данас прилично јефтини и да не постоји никакво законско ограничење о увозу тих уређаја.

Цветковић је, упитан да ли стране службе прислушкују наш државни врх, рекао да то не чине из Србије. “”Па ако прислушкују једну Ангелу Меркел, зашто онда не би прислушкивали вас или мене...Недозвољеног прислушкивања има, али нажалост наше техничке могућности нису такве да можемо адекватно да се супротставимо, али можемо да откријемо одакле, с које позиције, можда и ко то ради, али не можемо да га спречимо. Можемо да едукујемо наше људе да воде рачуна како да се понашају у комуникацији са другима, и где да разговарају о важним питањима””, подвукао је он.

Службе имају сараднике у медијима

Коментаришући спекулације да службе имају сараднике у медијима, он је рекао да свакако у медијима има сарадника служби.

“И то не само ВБА, него свих служби. Та сарадња са службама не треба да се схвата пежоративно. Новинарска професија нам је веома интересантна. То је оспособљена професија која зна шта треба да види, шта треба да чује. И зато новинари треба да буду у функцији заштите државе. А то да ли ће неко да доставља лажне податке ко је с ким спавао, ко се напио на сплаву, то нема везе са службом. А за чију службу треба да раде сви грађани Србије ако не раде за службу своје земље?"”, закључио је Цветковић.

НУНС: Цветковић да се извини

Независно удружење новинара Србије (НУНС) сматра увредљивом тврдњу директора ВБА Петра Цветковића који, како се наводи, неодмереном изјавом вређа новинаре у Србији. НУНС позива Цветковића да се јавно извини због своје изјаве.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси