Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Истрага лажних афера, и Сорош плаћа ЦИНС И КРИК
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 11. 2015.

Аутор: Екипа Информера Извор: Информер

Истрага лажних афера, и Сорош плаћа ЦИНС И КРИК

Такозване независне истраживачке новинаре из ЦИНС-а и КРИК-а, поред западних амбасада и Рокфелера, финансира чак и контроверзни амерички бизнисмен Џорџ Сорош, показало је истраживање Информера!

Документација до које смо дошли показује да су Центар за истраживачко новинарство (ЦИНС) и Мрежа за борбу против криминала и корупције (КРИК) добили 20.747 долара од америчке Мреже за развој новинарства (ЈДН), која ради под окриљем организације ОЦЦРП, чије је оснивање помогла Сорошева фондација.

ЦИНС-у су од ЈДН 2012. уплаћена 6.463 долара, који су, наравно, прокњижени под шифром 767: наследства, издржавања и други поклони и помоћ (!?!), док је КРИК ове године добио тачно 14.284 долара. КРИК је овај новац прокњижио под шифром 303: услуге истраживања и развоја. 

Да ствар буде интересантнија, ЦИНС је током 2012, 2013, 2014. и 2015. године добио и 106.752 долара од Националне задужбине за демократију (НЕД), нескривено политичке организације чији је оснивач бивши председник САД Роналд Реган! И овај новац је, веровали или не, прокњижен као наследство.

Политички утицај 

Директор ЦИНС-а Бранко Чечен није се јуче оглашавао овим поводом, док уредник КРИК-а Стеван Дојчиновић тврди да његова организација ради потпуно независно. 

- Не постоји никакав утицај на наш рад. Сами бирамо теме на којима радимо и финансијери се тиме не баве... уверава нас Дојчиновић. 

Уредник портала Нови стандард Жељко Цвијановић, међутим, оцењује да су интереси страних организација да финансирају медије у Србији „чисто политичке природе": 

- Волео бих кад би нам они који говоре о теоријама завере објаснили какав је то тачно интерес Запада у финансирању српских антивладиних медија?! Да ли је интерес комерцијални или можда хуманитарни? Интерес је, наравно, политички. Ти који узимају паре јесу пета колона у српској држави. И тачка!

Фактор контроле 

Аналитичар Томислав Кресовић сматра да деловање америчких организација у Србији после 5. октобра 2000. доказује да Америка још нема поверења у српску власт. 

- Запад жели контролне факторе, нарочито у области информација. Овакве медијске организације делују преко невладиног сектора као центри моћи, с циљем да контролишу политичке системе. Оне имају задатак и да јачају опозицију и то ће трајати све док се Србиј а не одрекне руског утицаја - закључује Кресовић. 

Драгомир Анђелковић

Запад је јос деведесетих година изградио пропагандни апарат на овим просторима. Актери су се мењали, али је принцип остао исти. Плаћају се пројекти упакованог назива, а заправо се јача утицај.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси