Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бујошевић: Мање новца него што смо очекивали
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 11. 2015.

Аутор: Б. Цвејић Извор: danas.rs

Бујошевић: Мање новца него што смо очекивали

Генерални директор РТС Драган Бујошевић разговарао је протеклих дана са премијером Александром Вучићем о висини таксе за јавни сервис. Како Бујошевић објашњава за Данас, у опцији су била два износа која су мања од 500 динара, али се средства из буџета нису помињала. - До тога је изгледа дошло у разговору са представницима ММФ, који су тражили да Влада Србије обезбеди стабилан извор финансирања РТС и РТВ. За РТС је то мање него што смо очекивали, али то гледаоци неће приметити.

РТС ће и даље бити најгледанија и телевизија у коју грађани Србије имају највише поверења. Такође, због тога ћемо морати да применимо драконске мере штедње", оцењује директор РТС.  

На питање Данаса да ли је РТС званично обавештен о тој одлуци премијера, Бујошевић истиче да је у недељу и понедељак разговарао са премијером и да је "знао шта се спрема".

Он додаје да ће финансирање јавних сервиса бити "пола-пола", из таксе и из буџета, али да би свакако било боље да је било могуће да се као и у свим земљама финансира искључиво од претплате, у којима држава, а не јавни сервиси то наплаћује кроз порез.  

- То је најбољи начин, а ово сада је решење које ће, претпостављам, важити за наредну годину", указује Бујошевић, додајући да ће закон морати да се мења, јер очекује да ће се такса наплаћивати уз рачун за електричну енергију, али као саставни део. 

Премијер Србије Александар Вучић одлучио је у среду да такса за јавни сервис неће прелазити 150 динара, а да ће држава уплатити још четири милијарде динара за рад ових медијских кућа, због чега ће Закон о јавним сервисима вероватно морати да се мења до краја године.

Законом, усвојеним прошле године, предвиђено је да држава од 1. јануара 2016. престане да финансира јавне сервисе и да се уводи поново такса о чијој висини одлуку доноси УО РТС и који је већ пре неколико недеља утврдио да ће она износити 500 динара.

Представници јавних сервиса за ово су, како кажу, сазнали из медија, а надлежно Министарство културе и информисања јуче није одговарало на питања Данаса.  

Такође, новим законом је утврђено да јавни сервиси могу да се финансирају делом из буџета, али само за пројекте програма за иностранство, намењене развоју нових технологија и друге пројекте од посебног друштвеног значаја.

"Одлуку о предлогу пројекта доноси управни одбор јавног медијског сервиса до 1. марта текуће године за наредну годину и доставља га републичком, односно покрајинском органу надлежном за послове јавног информисања", наводи се у закону. 

Председник УО РТС, надлежног за доношење одлуке о висини таксе и начину наплате, барем према закону, Зоран Поповић истиче за Данас да о решењу за финансирање јавних сервиса "не зна ништа више" од онога што смо сви могли да чујемо у вестима.

С друге стране, према њиховој рачуници, то није довољно за рад јавног сервиса. 

- Све заједно испадне 50 милиона евра годишње, а ми не можемо да функционишемо без барем 70 милиона, што значи да ћемо опет бити у минусу за 20 милиона. Нису била довољна ни средства која смо прошле године добили, јер смо били у минусу 18 милиона, али смо могли да живимо - наводи Поповић.

Он додаје да би идеално решење било да се јавни сервиси финансирају само из претплате, али да је ситуација таква каква је.  

Подсетимо, управе РТС и РТВ су, како је Данас први писао, недавно утврдиле изглед образаца и уплатнице за таксу за јавни сервис, која почиње да се наплаћује од 1. јануара.

Према Закону о јавним сервисима, РТС и РТВ би до краја године, а потом и сваке следеће године, требало да грађанима доставе 12 месечних рачуна за плаћање таксе за наредну годину.

Претплата је укинута 2014. када је одлучено да се РТС и РТВ директно финансирају из буџета привремено у периоду од две године, односно до 31. децембра 2015. године.       

Држава мора да обезбеди уређивачку слободу  

У Европској федерацији новинара (ЕФЈ) истичу за Данас да у Европи постоје различити начини финансирања јавних сервиса и да је претплата један од начина који се примењује у већини европских земаља, али да у појединим постоји и директно финансирање од државе.

"Независно од начина финансирања, уређивачка политика јавних сервиса мора бити независна. Држава мора да на безбедној удаљености омогући уређивачку слободу и независност новинара", оцењују у ЕФЈ коментаришући одлуку премијера Србије. 

Наставак Вучићевог волунтаризма  

Председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић оцењује да таква одлука премијера Вучића није у складу са медијским законима и да је то наставак волунтаризма премијера који није надлежан да одређује таксе за јавни сервис.

Он подсећа да је Законом о јавним сервисима предвиђено да се РТС и РТВ од 1. јануара финансирају наплатом таксе, а да ће држава престати да издваја средства из буџета за њихов рад.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси