Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  БИРН: Вучић и министри да прекину кампању против нас
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 11. 2015.

Извор: Н1

БИРН: Вучић и министри да прекину кампању против нас

БИРН Србија позвао је представнике Владе Србије да престану да, како се наводи, обмањују јавност и учествују у кампањи против организација цивилног друштва, које се баве професионалним извештавањем о раду институција Србије.

"Позивамо их да уместо гушења гласова неистомишљеника створе амбијент у ком ће организације које указују на криминал и корупцију бити укључене у дебату о питањима важним за наше друштво на фер и слободан начин", наводи се у саопштењу.

Та организација је навела да се, уместо да је отворен за критику, премијер Србије Александар Вучић прикључио кампањи коју воде таблоидни медији против истраживачких организација БИРН Србија, ЦИНС и КРИК.

"Гостујући синоћ на ТВ Хепи у програму Ћирилица, премијер је још једном оптужио оне који указују на корупцију у држави, да лажима желе да сруше Владу Србије и да тако нападају и саму државу. Опасно је када премијер своју позицију користи да се обрачунава са неистомишљеницима, квалификујући их у том програму као мафијаше, лопове и криминалце, без доказа и без могућности да се оптужени бране. Ово ствара у друштву атмосферу линча, са непредвидивим последицама", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је таквим иступом премијер подржао теорију по којој су независни истраживачки центри плаћени из иностранства да дестабилизују Владу.

"Исту тезу је пласирао дан раније министар полиције Небојша Стефановић, гостујући у Тешкој речи на ТВ ПИНК, када ју је образложио тиме да се БИРН, ЦИНС и КРИК финансирају искључиво из страних донација. Овакав наступ првог човека полиције сугерисао је да је финансирање БИРН-а спорно", наводи се у саопштењу.

Додаје се да се БИРН не финансира искључиво из страних фондова, него и новцем пореских обвезника Србије кроз Владину канцеларију за сарадњу са цивилним друштвом.

"БИРН Србија није нека фантомска организација на тајној мисији, него организација која ради у Републици Србији већ десет година, по свим законима наше државе и да свим њеним подацима, па и финансијским, располажу надлежни органи", наводи се у саопштењу.

Додаје се су нови напади само "наставак кампање која се води против БИРН-а још од априла 2014 године, када је објавио нацрт Уговора Владе Србије и Етихад ервејс" и која је, како се наводи, настављена почетком 2015. године, после објављивања текста о спорном тендеру за испумпавање Тамнаве након мајских поплава.

"БИРН оцењује да је ова перманентна кампања усмерена на рушење кредибилитета организације, у недостатку аргумената којима би се побили налази истраживања која објављујемо", наводи се у саопштењу.

Рајфајзен негира да је документ у Информеру аутентичан

Рајфајзен банка негира да је извод банковног рачуна БИРН Србије који је објављен у Информеру у понедељак 9. новембра, аутентичан.

“Рајфајзен банка а.д. Београд вас обавештава да је са сигурношћу утврђено да информација о приливу на ваш рачун, која је објављена у дневном листу Информер није потекла из банке, као и да документ који је објављен, није документ из Рајфајзен банке а.д. Београд”, објављено је у допису банке достављеном БИРН-у, у којем се додаје и да банка “нема сазнања како је дневни лист Информер дошао у посед наведених информација”.

Уз фељтон под називом “ХИТ Европска комисија платила 86.870,12 е за пљување Вучића!“, Информер је као доказ своје тезе да БИРН добија новац страних влада ради изазивања хаоса у Србији, објавио и финансијску документацију са подацима о стању и промету на рачуну који БИРН Србија има у Рајфајзен банци. Према ономе што пише у Информеру, ту документацију овај таблоид је добио у банци.

Како је противзаконито да банка објављује или доставља трећим лицима податаке о стању, промету и трансакцијама на рачуну клијента без његове сагласности, БИРН се обратио Рајфајзен банци са молбом да утврди да ли је тачно да је Информер те податке добио у банци и ко је за то одговоран.

Банка, међутим, није доставила објашњење на основу чега се тачно базира закључак да није у питању аутентичан документ потекао из Рајфајзен банке, пише БИРН. Банка није одговорила ни на питања – да ли закључци истраге упућују да је документ објављен у Информеру фалсификат или је потекао из другог извора и ако јесте, ко још располаже свим објављеним подацима ако они не потичу из банке, пише БИРН.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси