Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прессинг: Рат у медијском подземљу за место уз премијера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 11. 2015.

Аутор: Н1 Извор: Неда Вуловић

Прессинг: Рат у медијском подземљу за место уз премијера

У медијском подземљу је почео рат који се не тиче слободе медија. То је рат двеју струја које се боре за привилегију да буду уз скуте господара, рекао је председник НУНС-а Вукашин Обрадовић у емисији Прессинг на Н1.

 

Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) рекао је поводом дешавања на релацији Курир - Информер - ТВ Пинк да је у медијском подземљу почео рат, који се не тиче слободе медија, већ политичког утицаја који се претаче у новац.

"То је рат двеју струја које се боре за привилегију да буду уз скуте господара", рекао је Обрадовић у емисији Прессинг на Н1.

Слободан Георгиев, новинар БИРН-а каже да га сукоб Курира и Информера подсећа на некадашњи сукоб ТВ Пинка и Блица, а да је новост само политичка димензија, јер се специјални програм у недељу звао "Рушење Вучића".

Председник НУНС-а и новинар БИРН-а се слажу да су све владе инсистирале на контроли медија како би дале већи значај ономе што раде и фингирале свој утицај, а да су таблоиди постали политичко оружје у борби са противницима.

Обрадовиће је напоменуо да је власнику Курира, Александу Родићу није место на челу борбе за слободу медија.

"Да није трагично било би комично, цинично је да се Александар Родић ставља на чело борбе за слободу писане речи и овог режима. Курир и Информер су две стране исте медаље, а новинарство неће добити у њиховом рату. То што је Родић тренутно против власти је сплет околности", рекао је Обрадовић. Он је додао да НУНС "неће да се меша у тај брлог, а да би Родић за 24 сата променио страну када би добио већу понуду.

Георгиев каже да смо из сукоба Курира и Информера сазнали оно што су до сада биле гласине - да је постојао договор Курира и власника Фармакома, Мирослава Богићевића, у преузимању дела удела у Политици који је имала компанија ВАЦ. Међутим, он напомиње да и после свих оптужби из оба таблоида и даље не знамо да ли Политика припада Куриру или Богићевићу.

"Верујем да Борис Тадић није имао удела у давању новца, верујем да је био упућен, тада је говорио да се не може дозволити да Политика падне у руке Куриру. Верујем да Тадић нема везе са криминализацијом продаје Политике, али његови људи из кабинета знају више", рекао је новинар БИРН-а поводом оптужби да је Богићевић рекетиран по налогу бившег председника Србије и његових људи.

"Није Александар Вучић измислио овај систем. Исти тај Курир и Млађан Динкић су били пред новинарским судом части када је рушена влада Зорана Живковића, јер је Динкић хранио Курир папирима. Вучић је систем довео до перфекције и користи га на један бруталан начин. Таблоиди су од пудлица постали питбулови", рекао је председник НУНС-а.

Георгиев додаје да су медији постали политичко оружје, због чега је и уследила оваква реакција власти.

"Иван Тасовац се никада није огласио за две године. Била је серија напада на БИРН, а он је договарао 'Молим вас не могу се ја тиме бавити'. Огласио се када је Курир рекао да у Србији постоји цензура. Зашто се сада узнемирио", упитао је Георгиев.

Вукашин Обрадовић објашњава да је Тасовац министар културе, а да премијер Вучић има улогу министра информисања пошто о медијима више говори од ресорног министра у Влади. Како каже, бављење медијима и етикетирање одређених као страних плаћеника је остало из његовог радикалског периода из деведесетих година.

Како се финансира БИРН?

Георгиев каже да се БИРН финансира као и друге организације цивилног друштва. „Правимо пројекте и аплцирамо тамо где сматрамо да можемо да добијемо новац“, каже Георгиев и додаје да су подаци о финансирању доступни на сајтовима донатора.

"Премијер није добро бавештен или је злонамерен. Када је у питању финасирање медија из ЕУ нема тајни и нема тајних фондова. Не можете сакрити новац који добијете из ЕУ, али он то мистификује као да су у питању завереници. Вучић жели да део медијске сцене представи као стране плаћенике и домаће издајнике. Тога се више плашим него медијске хајке у Информеру. Када премијер каже да неко даје тајне паре медијима, то јесте разлог за бригу", упозорава Обрадовић.

Објављивање банкарских извода БИРН-а у Информеру и прозивање одређених медија да су "страни плаћеници", Георгиев такође види као наставак Вучићеве политике од пре 20 година.

"Он зна све, али ради две ствари. Врши притисак према институцијама напољу, Европској комисији и развојним агенцијама, тако што медије опањкава. С друге стране, када нема приче о великој Србији, Републици Српској у склопу Србије, о Косову, једино што му из радикалског периода остаје је борба против унутрашњих непријатеља, страних плаћеника", сматра Георгиев.

Када је у питању извештај Европске комије и део који се тиче слободе медија, гости Прессинга се слажу да ситуација није баш таква као што ју је Вучић описао - да је 97 одсто извештаја позитивно, а само три негативно.

"Ако се отворе поглавља 23 и 24 теме медијских слобода и слобода изражавања треба да дођу на прави начин на дневни ред. Тада ћемо видети колико је власт спремна да о томе разговара на начин који је примерен Европи, у коју толико желе да иду, каже Георгиев и додаје да у закону постоји члан у којем се каже да новинари имају слободу да критикују власт. "То је нешто на шта треба стално подсећати премијера и људе из власти. И премијер треба на то да подсећа своје људе", рекао је Георгиев.

Вукашин Обрадовић напомиње да је однос према медијима у држави слика односа према демократији.

"Недостаје политичке воље да се медији схвате као део демократског процеса. Власт их и даље гледа као средство за остваривање циљева. Имамо мање-више добре законе, али нема воље за остваривање", рекао је Обрадовић. Он закључује да слобода медија у Србији зависи од става премијера према њима.

"Ако је судити према његовом данашњем коментарисању, ја нисам оптимиста", рекао је Обрадовић.

Уредник Јужних вести: Локални медији продужена рука власти

Пеђа Благојевић, уредник Јужних вести из Ниша рекао је да се у делу извештаја Европске комисије који се односи на медије не налазе детаљи који се тичу локалних медија, што га, како каже, плаши. Он нема дилеме како ће се у предизборном периоду понашати локални медији у Ниш у и региону, за чије власнике се прича да су блиски са влашћу.

"У предизборној години градска власт у Нишу је шест пута повећала буџет за медије, тако да нема сумње да ће бити продужена рука власти", рекао је Благојевић.

Јужне вести се и даље боре да нађу место на којем ће се одржати промоција књиге Срђана Шкора, новинара Новости, који је смењен са уредничког места пошто је на РТС критиковао власт Александра Вучића.

"Промоција његове књиге ће бити одржана, али је питање где. Народна библиотека у Нишу је одбила, а директорка је рекла да су свесни да добијају плату из буџета и да мора да мисли на запослене. Обратили смо се за помоћ центру којим управља организација цивилног друштва. Они су немушто одговорили да су основани да би се бавили креативним размишљањем и уметношћу. Књига ће бити представљена Нишлијама на централном градском тргу. Можда неко може да заустави информацију у медијма, али она мора негде да изађе", каже Благојевић.

Додаје да не очекује непријатности од полиције, али да га брине појава активиста власти или опозиције на промоцији, што би довело до политизације догађаја.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси