Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Анализа: Српски медији пристрасни и подељени
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 11. 2015.

Извор: www.rtv.rs

Анализа: Српски медији пристрасни и подељени

Штампани медији у Србији су у великој мери пристрасни и оштро подељени по линији власт-опозиција, каже се у најновијој анализи часописа "Медијаметар", која је данас представљена у Бриселу.

"Човек би очекивао да је знатан удео текстова неутралан, али ми смо утврдили да је огромна већина пристрасна и јасно опредељена за једну од страна у дебате, без обзира на тему", рекао је за Танјуг Велимир Ћургуз Казимир, један од коаутора анализе, која свака три месеца излази у оквиру овог часописа.

Он је указао да је непропорцијално велики број текстова потпуно заснован на анонимним изворима, као и да су многи од њих настали без видљивог повода и разлога да се о нечему пише.

Аналитичар Дејан Вук Станковић је истакао да је јаз између провладиних и опозиционих медија готово непремостив.

"Када читате изјаве опозиционих лидера и њима наклоњених медија стиче се утисак да у Србији влада диктатура и да се све цензурише, готово као да земљом влада Стаљин", казао је он на трибини одржаној у Европском парламенту, додајући да власт прозивањем опозиције за подривачко деловање не доприноси да се тај јаз смањи.
Овај аналитичар је оценио да је много текстова јасно антиевропски настројено и да су руски председник Владимир Путин и грчки премијер Анотинис Ципрас убедљиво најпопуларнији политичари, јер их људи доживљавају као противнике Запада и капитализма.

Словеначки посланик у ЕП Франц Богович је узвратио констатацијом да је Ципрас веома популаран и у Словенији и да су људи склони томе да слушају бајке о брзом успостављању социјалне правде и једнакости.

"Озбиљне реформе су тешке и непопуларне, те стога постоји потреба за јаким лидером који ће их спровести, а онда је тај лидер лака мета за критике", казао је он.Упитан да прокоментарише чињеницу да је слобода медија једина област за коју је Европска комисија у данашњем извештају о напретку у европским интеграцијама оценила да у њој током прошле године није постигнут напредак, Вук Станковић је рекао да је медијска ситуација објективно лоша.

"Потребна нам је транспарентност власништва и финансирања медија, али треба нам и другачија култура информисања, мање острашћена и заснована на националном консензусу о битним питањима", казао је он у изјави за Танјуг.

Вук Станковић је претходно, у телефонској изјави за Танјуг, рекао да последњи налази, као и претходни, показују да се не може говорити о цензури у српским медијима.

Према његовим речима, цензура је једна од тема на основу којих се критикује садашња власт и једна од тачака окупљања како опозиционих странака тако и једног дела јавности која је критички оријентисана према власти.
 Ипак, сам пројекат Медијаметра на неки начин показује да је прича о цензури "исувише симплификована верзија" интерпретације односа између политике и медија, објаснио је Вук Станковић.

"Медијаметар показује да, ако пратите насловне странице медија, имате често негативну конотацију у односу на министре, владу или самог премијера док се у недељницима, и то готово свим, континуирано конструише негативан имиџ владе Србије, пре свега кроз радикалну и отворену критику премијера Вучића.

 То је тешко спојиво са цензуром", оцењује Вук Станковић.

Часопис "Медијаметар" је заједнички пројекат Института за јавну политику Владимира Бебе Поповића и фондације архиве "Ебарт" на чијем се челу налази Ћургуз Казимир. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси