Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕК: Без напретка у слободи изражавања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 11. 2015.

Извор: Б92

ЕК: Без напретка у слободи изражавања

У одељку Извештаја ЕК о напретку Србије који се бави слободом изражавања, истиче се да Србија није начинила напредак у претходној години. ЕК подвлачи да је у претходном периоду донет пакет медијских закона, али да и даље не постоје услови за пуну слободу изражавања. "Нови медијски закони морају да буду имплементирани. Потребно је још времена да се види хоће ли приватизација допринети већој транспарентности у власништву и финансирању медија", наводи се.

 

Додаје се да су претње и насиље над новинарима и даље присутни, да су оптужнице и пресуде ретке, као и да новинари имају ниске плате и да су зато подложни политичким и економским притисцима и утицaјима. У извештају се наводи и да нема напретка у решавању случајева обарања сајтова 2014. године.

"Нејасно власништво, нерегулисано финансирање, као и тајни и отворени политички и финансијски утицаји на медије, уз преусмеравање новца 'подобним медијима' из разних државних извора и даље остају карактеристике медијског окружења", пише у извештају.

Истиче се и да је било пријављених случајева одлагања регулисања пореских дугова за одређене медије.

"Најчешћи неформални вид притиска на уређивачку политику је кроз оглашавање. Финансирање медија из државних извора на свим нивоима је и даље проблем", пише у извештају.

ЕК зато тражи од Србије да у 2016. години створи окружење у коме је омогућена слобода изражавања без ометања, претњи, физичких напада и гоњења новинара.

Такође, тражи се комплетирање процеса приватизације медија, јачање независности регулаторног тела за електронске медије и стварање адекватног модела финансирања за јавне сервисе, како би се обезбедила уредничка независност.

Посебан део се односи на застрашивање новинара и истиче се да су претње и насиље над новинарима и даље разлог за бригу.

"Неке кривичне тужбе су поднете, али су пресуде ретке. Прoдужена полицијска заштита неких новинара, без опипљивог деловања да се отклоне разлози за овакве безбедносне мере, у пракси озбиљно нарушавају бављење њиховом професијом", наводи се.

У извештају се наводи да је комисија задужена за испитивање убистава новинара из 1999. и 2001. направила напредак који води ка хапшењима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси