Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Службена белешка Комуналне полиције пуна нелогичности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 11. 2015.

Аутор: Весна Радојевић Извор: Истиномер

Службена белешка Комуналне полиције пуна нелогичности

Након месец и по дана од инцидента на Савском кеју, Истиномер је од Комуналне полиције коначно добио службену белешку и друга документа која показују низ нелогичности у поступању Комуналне полиције.

Тада је екипа наше редакције спречена у снимању интервјуа на Савском шеталишту, непосредно поред промотивног штанда пројекта “Београд на води” а написане су нам и прекршајне пријаве уз образложење да се налазимо на градилишту.

"Патрола комуналне полиције је приликом вршења контроле комуналног реда на Савском кеју (…) уочила једно лице без заштитне опреме на раду, те је према истом применила једно од својих овлашћења предвиђених одредбама Закона о комуналној полицији (…)”, стоји, између осталог, у службеној белешки Комуналне полиције коју смо добили уз помоћ Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

 

Не знамо како су комунални полицајци уочили само једно лице без заштитне опреме с обзиром да фотографије које смо направили говоре другачијe.

Како се наводи у том документу, уочено је “једно лице без заштитне опреме” за које се на крају испоставља да је у питању фотограф Истиномера, Драган Кујунџић. Међутим, иако је патрола Комуналне полиције при удаљавању екипе Истиномера са Савског кеја користила, пре свега, аргумент да је у питању градилиште и да је екипи потребна заштитна опрема, остаје нејасно како је девет комуналних полицајаца уз присуство Дарка Вујисића, заменика начелника Комуналне полиције, приметило само једно лице без опреме? Истиномер подсећа да је тада било присутно још троје чланова новинарске екипе, наш саговорник Добрица Веселиновић, а као што се са снимка догађаја може видети, Савским кејом шетали су и други грађани без заштитне опреме.

У службеној белешки се наводи да је комунална полиција на лице места дошла због пријаве НН лица која се односи на извођење грађевинских радова, расут грађевински материјал и прљање шеталишта “Савамала” на Савском кеју.

Ипак, комунална полиција није на лицу места утврђивала да ли су наводи из пријаве тачни, о чему сведочи новинарска екипа Истиномера и снимак догађаја. Иако је двоје припадника екипе Комуналне полиције тада усмено потврдило новинарки Истиномера да на том месту није било ознаке грађевинских радова нити забране проласка грађанима, у службеној белешки не постоји информација о томе. То упућује на закључак да се патрола Комуналне полиције није потрудила да установи да ли се екипа Истиномера налази на градилишту или не.

Комунална полиција је за сада, како показују документа која смо добили поднела прекршајне пријаве против једног од сниматеља Истиномера као и фотографа Драгана Кујунџића.

Како је Истиномер раније писао, начелник Комуналне полиције Никола Ристић не сматра да је командир подручне организационе јединице Срђан Илић претио сниматељу Истиномера када му је рекао да ће камера пасти у воду јер се налазимо на градилишту. У истом интервјуу, Ристић је негирао да је одузимао и брисао снимке новинарима КРИК-а иако се на снимцима јасно види да је то чинио.

За сада је због инцидената са новинарима Истиномера и КРИК-а реаговао Заштитник грађана који је покренуо поступак контроле, док друге институције попут Градске управе то још увек нису учинили.

#ГотоваПрича #ПоступањеПочело

Не смемо да ћутимо и затварамо очи пред насиљем и онима који мисле да уз употребу силе могу да спроводе политику која није у складу са оном због које је Комунална полиција и настала. Ми желимо комуналну полицију која ради у интересу људи. Желимо комуналну полицију која помаже да наш Београд буде боље место за живот. Која ће бити чврсти ослонац у заштити права и спровођењу закона. Желимо да комунални полицајац решава све оне проблеме који муче многе Београђане — непрописно паркирана возила, уништавање зелених површина, прљање града, уништавање заједничке имовине итд.

Напад на медије, бесправна употреба силе, злоупотреба службеног положаја не смеју да постану уобичајени начин понашања било кога, па ни припадника Комуналне полиције. Они који нису спремни да раде у интересу свих грађана, који су приватан интерес ставили изнад општег — морају да поднесу оставку или да буду смењени, јер им није место у јавној служби. Они од којих се очекује да штите право и да спроводе закон, не смеју да крше закон. Зато, морају да оду.

Тражимо смену начелника београдске Комуналне полиције Николе Ристића, заменика начелника Дарка Вујисића и командира подручне организационе јединице Срђана Илића. 

За неодговорне је ГОТОВА ПРИЧА, а за Србију је ПОСТУПАЊЕ ПОЧЕЛО!

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси