Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РЕМ: Ми нисмо цензори нити главни уредници домаћих медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 11. 2015.

Извор: rs.n1info.com

РЕМ: Ми нисмо цензори нити главни уредници домаћих медија

Члан Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) Милош Рајковић рекао је, гостујући у Новом дану телевизије Н1, да РЕМ врши мониторинг националних емитера, али да не може да делује изван закона. Он каже да је против ТВ Хаппy покренут поступак због ријалити програма "Парови", као и да има доста основа да још једна телевизија уђе у поступак.

 

Рајковић је објаснио да РЕМ има службу мониторинга која 24 сата дневно бележи сигнале емитера са националном и регионалном фреквенцијом, и локалне медије по случајном узорку.

Стручне службе потом обрађују оно што сматрају да треба да дође пред Савет који, користећи законску регулативу, доноси одлуку.

Гост Новог дана рекао је да је јуче покренут поступак против телевизије Happy због ријалити програма "Парови", као и да има доста основа да још једна телевизија уђе у поступак, али није желео да каже која.

Када је реч о ријалити програмима, Рајковић је подсетио да национални емитери приказују три формата, од којих су два лиценцна и имају обавезе према партнерима у иностранству, и нешто су блажа.

Најдрастичнија мера до сада је било искључење једне телевизије на 24 сата, подсеће Рајковић и најављује да следи још доста одлука РЕМ-а у вези са ријалити програмима.

Он објашњава да ријалити програми треба да иду са одложеним емитовањем од два минута како би се "биповао" непримерен речник, или зауставио непримерен садржај који не би требало да уђе програм.

Он ипак истиче да се мора разликовати законска и морално-етичка вертикала, односно да нешто што није морално не мора да буде и незаконито.

"Онда долазимо на клизав терен да учинимо нешто незаконито... Имамо релативно нову заонску регулативу и можемо њу да користимо, немамо могућност да идемо ван закона, да скренемо у цензуру. Нисмо цензори и главни и одговорни уредници домаћих медија", навео је Рајковић и додао да би РЕМ могла на суду да изгуби спор у колико би прекорачила своја овлашћења.

Мере које може да изрекне РЕМ крећу се од јавног упозорења, па све до могућности да се одузме дозвола за емитовање, објашњава он.

Прослава СНС није део предизборне кампање

Осврћући се на примедбе Незавнисног удружења новинара Србије и Савета за борбу против корупције који су критиковали РЕМ јер није покренуо поступак против телевизија које су преносиле прославу рођендана СНС-а, Рајковић је рекао да у том случају има доста непознавања материја, да предизборна капмапња није у току, и да су на скупу СНС-а говорили и људи ван полтике, из јавног живота.

"Не можемо уреднику забранити, ако сматра да је занимљив и јефтин програм, да га пусти у етар", поручио је Рајковић, истичући да смо "заборавили на улогу уредника који је тај који треба да доноси одлуке".

Рајковић је прокоментарисао и гашење агенције Танјуг, оцењујући да се менаџмент те новинске агенције није најбоље снашао, као и да није било воље у Министарству културе да се Танјуг трансформише.

Сви рокови су прошли, а ретроактивно се не може ништа урадити, констатовао је члан Савета РЕМ-а

Члан Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) Милош Рајковић рекао је, гостујући у Новом дану телевизије Н1, да РЕМ врши мониторинг националних емитера, али да не може да делује изван закона.

Он каже да је против ТВ Happy покренут поступак због ријалити програма "Парови", као и да има доста основа да још једна телевизија уђе у поступак.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси