Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Брига за безбедност новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 11. 2015.

Извор: Фонет

Брига за безбедност новинара

Залажем се да се брига о безбедности новинара институционализује кроз постављање Специјалних представника генералног секретара УН забезбедност новинара, али и сличне институције у оквиру Европске комисије, изјавио је у Бриселу председник Комисије за истраживање убистава новинара и главни и одговорни уредник Б92 Веран Матић.

 

Он је на конференцији "Speak-up" о слободи изражавања медија у земљама Западног Балкана и у Турској нагласио да би земље требало да се обавежу да отворе процесе решавања свих нерешених досадашњих случајева убистава и тешког насиља над новинарима.

На прошлој "Speak-up" конференцији представили смо почетак рада Комисије за истраживање убистава новинара, коју су иницирали новинари, а основала Влада Србије, и која је радила уз велику подршку Канцеларије ОЕБС за слободу медија и Дуње Мијатовић, подсетио је Матић.

Сада две године касније можемо говорити о успеху, истакао је Матић, јер је подигнута оптужница и почело суђење за најпознатији случај убиства новинара Славка Ћурувије.

Остале истраге су такође интензивне, тако да, према речима Матића, "можемо говорити о томе да је могуће овај модел из Србије променити и у другим земљама у којима има нерешених убистава новинара".

У Црној Гори већ постоји, али са доста проблема у раду, указао је Матић, који сматра недопустивом праксу по којој тужиоци одустају од истрага за покушаје убистава новинара, као што је то био случај када је тужилаштво у Црној Гори зауставило истрагу покушаја убиства новинара Теуфика Софтића.

И у другим земљама у региону је могуће оснивати овакве Комисије, сматра Матић, како би се решили случајеви бројних убистава или нестанака новинара.

Он је, као пример, поменуо Косово, где је најмање седам случајева несталих и убијених новинара за време и после бомбардовања Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси