Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Брисел: Конференција о слободи медија на Балкану
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 11. 2015.

Извор: Б92, Бета

Брисел: Конференција о слободи медија на Балкану

Европски комесар Јоханес Хан ће у Бриселу отворити конференцију о јачању слободе медија на Западном Балкану и Турској.

 

Главна порука Европске комисије с тим у вези је да "ниједна земља не може постати чланица ЕУ ако не обезбеди и јамчи за слободу изражавања као темељног људског права".

"Слобода изражавања је кључни показатељ спремности неке земље да постане део ЕУ, што подразумева опредељење за демократију, добро управљање јавним пословима и увид и полагање рачуна за политичко деловање", наводи се у припремном документу ове треће конференције "Speak-up"(Слободно кажи што мислиш).

На конференцији "Speak-up" ће, саопштила је Комисија у Бриселу, учествовати новинари и уредници медија са Западног Балкана и Турске, званичници Европске комисије, медијски аналитичари, представници власти и стручњаци међународних, регионалних и националних организација, задужених за поспешење слободе изражавања.

ЕК је предочила да је "обезбеђивање слободе изражавања и медија један од највећих изазова с којима се суочавају земље на путу ка чланству ЕУ".

"Политичко уплитање у медије, економске невоље, попут медијске концентрације и разне врсте ометања, укључујући насиље над новинарима су битна питања у друштвима земаља Западног Балкана и у Турској", упозорила је ЕК.

ЕК, како је наведено, кроз смернице и постављене обавезе у стратегији проширивања ЕУ, утврдила механизме и пружа и финансијку подршку јачању слободе средстава информисања на Западном Балкану и Турској.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси