Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дан заштите новинара: Поставити специјалног представника УН
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 11. 2015.

Извор: rs.n1info.com

Дан заштите новинара: Поставити специјалног представника УН

Поводом међународног Дана заштите новинара, Репортери без граница позвали су Уједињене нације да предузму конкретне кораке и поставе Специјалног представника Генералног секретара УН за безбедност новинара. Више од 700 новинара убијено је током протеклих десет година, док су радили свој посао, а проблем није у непостојању закона него у њиховој примени упозорава РСФ, међународна организација која се бори за слободу штампе основана у Француској.

РСФ наводи да су упркос резолуцијама које су донете на ту тему у протеклих 10 година, између осталог и у Савету безбедности и Генералној скупштини, статистички подаци о новинарима који су убијени веома забрињавајући."

Организација подсећа да је 27. маја ове године СБ УН усвојио Резолуцију 2222 оштро осудивши некажњивост напада на новинаре и позвао све чланице да створе безбедну средину за људе који се баве новинарством како би обаваљали свој посао.

Том приликом генерални секретар РСФ Кристоф Делор се обратио Савету безбедности поздравивши резолуцију али је такође позвао на конкретне акције.

"Судећи по броју новинара који су убијени сваке године, ти правни помаци нису претворени у акције," упозорио је Кристоф Делор у саопштењу, објаснивши да када је реч о безбедности новинара проблем није у непостојању закона већ у непостојању средстава да се обезбеди њихова примера.

"Само Специјални представник УН који би блиско сарађивао са Генералним секретаром УН би имао политичку тежину и капацитет да брзо делује, и легитимност да координише сва тела УН како би се спровеле промене," истакао је генерални секретар Репортера без граница.

Репорети без граница подсећају да је 2014. годину обележио екстремни ниво насиља према новинарима широм света укључујући пажљиво осмишљење претње и обезглављивање новинара.

Током 2014. године убијен је 71 новинар, пре свега у Сирији, Украјини, Ираку и Либији а 119 новинара је киднаповано што је 30 одсто више него 2013. године.

Од почетка 2015. године убијено је 48 новинара од којих 8 у Француској, 6 у Јужном Судану, 5 у Јемену, 5 у Ираку, 5 у Сирији, 3 у Мексику, 3 у Бразилу..

Та организација поизва све организације за слободу медија и медијске организације да се придруже њеном позиву.

Уједињене нације су 2013. годне прогласиле 2. новембар за Дан заштите новинара.

Могерини: Обезбедити новинарима да без страха обављају свој посао

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини затражила је да се новинарима обезбеди да без страха обављају свој посао, а да они који их нападају буду приведени правди.

"Напади на новинаре нису само напади на жртве, већ на слободу изражавања и слободу медија", поручила је Могерини.

Истраживања показују да мање од десет одсто напада на новинаре широм света уопште стигне до суда, а проценат осуђених починилаца је још мањи, због чега је 2. новембар проглашен даном за укидање такве праксе.

“ЕУ очекује од државних власти да у потпуности поштују своје међународне обавезе да ефикасно, брзо и на назавистан начин истраже злочине против новинара и да обезбеде да се починиоци приведу правди, без обзира да ли иза њих стоји државни органи или појединци", поручила је Могерини.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси