Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прописи се морају примењивати
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 11. 2009.

Извор: Данас

Прописи се морају примењивати


Републичко јавно тужилаштво и Министарство културе демантовали су писање нашег листа да је донета препорука судовима у Србији да не примењују део Закона о јавном информисању, који се односи на привредне преступе.


Стево Ђурановић, в. д. председника Трговинског суда, каже за Данас да није тачно да је донета одлука о непримењивању Закона о јавном информисању по привредним преступима, али да постоји проблем примене у пракси.

акон о јавном информисању није усаглашен са Законом о привредним прекршајима. Наиме, максимална казна за привредни преступ према Закону о информисању је 20 милиона динара, док се према Закону о прекршајима не може изрећи казна већа од три милиона - објашњава Ђурановић.  Он додаје да је реч само о препоруци, али да се још не зна како ће то бити усаглашено обзиром да за сада не постоји ниједан предмет по овом основу.

Томо Зорић, портпарол Републичког јавног тужилаштва, истиче за Данас да нико нема ингеренцију да даје било какве препоруке о непримењивању закона, који је претходно усвојио парламет.

- Одржан је високостручни састанак, са којег су погрешно протумачени закључци. Састанак је одржан како би се усагласили ставови око ефикаснијег примењивања закона, а намера није била да га опструишемо - напомиње Зорић.

Антрфиле :

Деманти Вишег трговинског суда


Виши трговински суд у Београду у посебном саопштењу навео је да су „нетачни наводи да је на састанку председника трговинских судова заузет став да трговинско судство неће примењивати нови Закон о јавном информисању“. Тај суд је демантовао и информацију о састанку председника трговинских судова наводећи да састанка о примени Закона није било, нити да се планира.

„Закон о јавном информисању је усвојени закон који као такав чини интегрални део правног поретка Србије, а како је изричитом законском одредбом прописано ‘судови суде по закону’, то ће трговински судови својим радом обезбедити доследну примену важећег Закона о информисању“, саопштио је Виши трговински суд.

Б. Цвејић




Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси