Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Старе новине и карикатуре посебно интересантне посетиоцима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 11. 2015.

Извор: Танјуг

Старе новине и карикатуре посебно интересантне посетиоцима

Велику пажњу посетилаца Медиа маркета, поред штандова медија и издавача, привукла су два неуобичајена изложбена простора - Музеј штампе и новинарста и изложба новинске карикатуре "Реч у слици".

Након проласка поред штандова Политике, Блица, Колор прес групе, Адриа медије, УНС-а... посетиоци застају да погледају како су новине и опрема изгледали током претходна два века.
Славеносербски магазин из 1768, чији је оснивач и уредник био Захарије Орфелин, прво је издање које их привуче, одмах поред су изложене и Новине србске из 1813. године, а ту су и примерци најстаријег недељника "Панчевац", први бројеви Борбе и Вечерњих новости.
Поставку чине и двоокорефлексна бокс камера, руски "Љубитељ", као и стара писаћа машина, фотоапарат, али и слогови за штампарску машину.
Посебно је интересантан и отисак насловне стране дневнохг листа "Политика", са почетка прошлог века.Посетици могу да прочитају и став америчког председника Френклина Рузвелта непосредно по избијању Другог светског рата, а који је, поред новинара великих светских медија, забележио и дописник Политике, 17. априла 1941.
Даме су посебно обратиле пажњу на изглед женских часописа с краја 19. века, међу којима је и Домаћића, коју је издавало Женско друштво из Београда.Организатори Медиа маркета издавачко предузеће Сениор Медиа, осмисли су и и поставили Музеј штампе и новинарсва, а према речима Милана Радоњића из тог предузећа, иза идеје о организацији самог сајма и музеја у оквиру њега стоји мотивација да се професија окупи на једном месту.
Већи део поставке потиче из архиве Удружења новинара Србије (УНС), уз неколико експоната из приватних колекација.
"Ту су нека од првих издања на српском језику, издања браће Пуљо из Венеције, Трста, Беча, желели смо и машину за штампу да прикажемо, али је нажалост било неизводљиво."
Како каже, задовољан је посетом на сајму, и посебно му је драго што нелики број посетилаца застане и у Музеју штампе, привучени старим новинским издањима. Ово је за све нас подсетник како треба радити, када погледамо насловне стране из 1904. Лакше је размишљати о професији када знате нисте ту од јуче, да идеја слободе штампе траје дуго", рекао је Радоњић.
Поред Музеја, одмах по уласку у Халу 3 посетиоци могу да виде Изложбу новинске карикатуре "Реч у слици".Ту су изложене карикатуре Ранка Гужине, Тоше Борковића, Миленка Косановића и Марка Сомборца.
То је, такође, један од посећенијих изложбених просторан на Медиа маркету, а реакције публике су више него позитивне.Кажу, посебно им се дошто су кариратуре реално оцртавају делове свакодневног живота и из политике, "поготово ситуацију са ММФ-ом".
Први Медиа маркет, Сајам информисања, комуникација и маркетинга, почео је у среду 28. октобра и трајаће до недеље, 1. новембра.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси