Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Горан Веселиновић нови српски медијски тајкун!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 10. 2015.

Аутор: Екипа Курира Извор: Курир

Горан Веселиновић нови српски медијски тајкун!

Три фирме које су у власништву Горана Веселиновића или се повезују с њим за три године, од 2011. до 2014, увећале су приход шест пута, са 300 милиона на 1,7 милијарди динара, а добит више од 24 пута са 2,7 милиона на скоро 70.

Фирме овог члана Српске напредне странке (СНС) контролишу оглашавање у медијима, као што је то за време Демократске странке радио Драган Ђилас, што му даје моћ да утиче на уређивачку политику новина, телевизија и других средстава информисања.  

За разлику од других тржишта, карактеристика Србије је да у послу посредовања у продаји огласног простора у медијима водећу улогу имају агенције које су у власништву људи из врха српске политике.

Иако профит који се остварује продајом реклама није занемарљив фактор, суштина овог механизма је у контроли медија  написала је Балканска истраживачка мрежа (БИРН) у тексту „Оглашавање као приватни посао власти" и навела да су крупни оглашивачи напустили Ђиласову аген цију „Дајрект медија" и прешли код других, међу којима су и Веселиновићеве фирме.  

Вртоглави раст 

Рекордер у расту прихода три фирме које се повезују с Веселиновићем је фирма „Секонд", чији је формални власник Сања Лаловић.

Основана је у новембру 2012. и за само две године приходи ове маркетиншке агенције увећани су 405 пута, са 556.000 на скоро 230 милиона, крајем 2014, показују званични финансијски извештаји.

И профит је вртоглаво порастао  више од осам пута. Агенција „Рајт", чији је власник сам Горан Веселиновић, рекордер је у расту профита. Од 2011. до 2014. добит је повећана скоро 25 пута и достигла је прошлогодишњих 9,2 милиона динара. И трећа фирма која се повезује с Веселиновићем „Медија џобс" бележи сличне успехе.

Приходи су прошле године достигли чак 1,4 милијарде динара, пет пута више него 2011. Како ове фирме повезује Веселиновић и СНС, али и како функционише систем контроле медија после 2012, објаснила је Балканска истраживачка мрежа (БИРН) у тексту „Оглашавање као приватни посао власти". 

Тако су, како наводи БИРН,  „Секонд" основали Срђан Лековић и Милош Јовановић, а онда су је препустили Сањи Лаловић.

Владимир Андонов, који је у послу оглашавања скоро 20 година, рекао је за БИРН даје Сања Лаловић радила у његовој агенцији. Андонов је казао даје његова агенција осмишљавала медијски план за СНС на изборима 2012. године.

„Главна особа за тај посао у име агенције била је она. Њу је после позвао Веселиновић да пређе у ,Секонд'", изјавио је он за БИРН. 

Знам га, не знам га 

Када је новинар БИРН у фебруару 2014. године позвао једног од двојице оснивача „Секонда" Милоша Јовановића, он је рекао да га је Горан   Веселиновић позвао да оснује агенцију.

Веселиновић је за БИРН негирао да познаје Јовановића и да има било какве везе са оснивањем „Секонда", после чега је у поновном разговору Јовановић одбио да потврди првобитну изјаву и тврдио да с новинаром БИРН никад није ни разговарао.

Приватно пословање

Сања Лаловић је на питања БИРН о пословању агенције „Секонд" и њеном пословном односу с Веселиновићем одговорила електронском поштом: „Прочитала сам ваша питања и закључила да сва спадају у домен регуларног приватног пословања, тако да не налазим није  дан разлог зашто да на њих одговарам."  БИРН је открио да још неки подаци повезују агенције „Рајт" и „Секонд". Адвокатска канцеларија Веселиновићеве супруге Невене Веселиновић обавља правне послове за обе фирме.

„Документација АПР показује даје адвокат Снежана Сладаковић, запослена у адвокатској канцеларији Веселиновић, поднела захтев за промену података власништва и за ,Рајт' и за , Секонд' као овлашћено лице обе фирме", пише БИРН.

Обе агенције налазе се у истој згради пословног центра Ерпорт сити. Тако су и регистроване у АПР, али се само „Рајт" појављивао као закупац.

Слободан Георгиев, новинар БИРН, каже за Курир да је Вучићева влада препознала начин на који може да контролише медије и да је у то име преузела послове „медија бајинга" од људи који су били из ДС.  Верујем да би целу тему употпунило сведочење људи из медија и агенција који су директно укључени у тај посао, који странкама на власти доноси и контролу медија и начин да финансирају своје активности  било приватне било страначке објасниоје Георгиев.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси