Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Жарковић: Медији су велики издајници овог друштва
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 10. 2015.

Извор: РТВ

Жарковић: Медији су велики издајници овог друштва

Главни уредник недељника "Време" Драгољуб Жарковић изјавио је за Радио-телевизију Војводине да су "медији велики издајници овог друштва", те да у Србији не постоје ни три медија који функционишу у корист друштва.

 

"Природно је да медији треба да контролишу власт, а не да јој служе. Ја разумем економске и друге уцене, јер се многи финансирају из буџета, али не разумем то докле неки могу да иду. 'Време' не могу да уцене, јер смо сиромашни. Укину нам огласе, али ми ипак преживљавамо", рекао је Жарковић у емисији "Прави угао" РТВ-а.

Међутим, сматра да у Србији не постоји цензура, јер њу "могу да спроводе озбиљне и организоване државе, што Србија није".

"Овде је проблем што су новинари кукавице, не зна се власништво у медијима, у чијим је рукама уређивачка политика, све је више необразованих људи у медијима које је лако потчинити...", указао је.

Говорећи о актуелном јубилеју недељника "Време", који обележава 25 година постојања – а тим поводом је и на насловној страници објавио мноштво ликова из различитих периода српске историје, што је изазвало и велику пажњу у јавности – Жарковић је казао да се не ради о некој специфичној поруци, већ пошалици која сведочи о нашим приликама.

Према његовим речима, "Време" је опстало јер се у том листу стално подстицала новинарска храброст.

Жарковић је испричао и анегдоту, наводећи да је по одласку Војислава Шешеља у Хаг, Александру Вучићу на његову молбу посудио комплет "Времена" који му је требао за спремање Шешељеве одбране, коју му Вучић никад није вратио. Додао је да сад премијер оптужује овај недељник називајући га Мишковићевим новинама.

"Мука ми је од прича о финансирању и Мирославу Мишковићу. То су глупости", рекао је он, наводећи да стоји иза својих ставова да је судски процес који се води против Мирослава Мишковића скандалозан, те да исто мисли и за то што представници његове компаније нису позвани у привредну делегацију која је отпутовала у Москву, а у којој су се, како је оценио, нашли многи који нису ни у каквом послу.

Жарковић је казао да "Време" није тражило интервју с премијером Вучићем, јер тиме не би добили ништа "сем понављања и умножавања обећања". Ипак би му, каже, у недељнику објавили ауторски чланак, али само ако то не би био писмени састав о неком паралелном свету.

Коментаришући актуелне тензије између Београда и Приштине, пошто с Косова стижу најаве о суспензији договора о формирању Заједнице српских општина, главни уредник "Времена" указао је да су последњих месец дана била три напада сузавцем у Скупштини Косова и да покрет Самоопредељење нараста и постаје све значајнији фактор у косовском друштву.

Наиме, како је додао, ЗСО би имала део надлежности и очувала контакте са Србијом, а на Косову нико не сме да призна да су потписали нешто што се њиховој већинској популацији не допада.

Додао је, међутим, да Бриселски споразум није проблем само за Косово, већ и за Србију, оценивши да и премијер Александар Вучић због тога има проблема и унутар своје странке, где, како каже, има оних који су незадовољни потписивањем тог споразума.

Жарковић је казао да је западу ово питање сад споредна тема, наводећи да не верује да би проблеми на релацији Београд-Приштина могли бити продубљени и због потписивања ССП између Косова и ЕУ, подсетивши да је Србија такође потписала да неће ометати пријем Косова у европске интеграције.

"Вучић је недавно признао заблуду да није на време препознао значај пада берлинског зида, али нисам сигуран да и сад примећује градњу новог берлинског зида, а ту мислим и на избегличку кризу, као и на латентни сукоб између традиционалне Европе и осталих чланица Уније. А наша политика би то морала да препозна", рекао је Жарковић.

Говорећи о односима између Србије и Русије и Србије и ЕУ , с друге стране, у светлу актуелне посете нашег премијера Москви, Жарковић је казао да у том погледу у нашем друштву постоје велике заблуде.

"Најбоље односе на континенту имају Русија и Немачка. Они јесу зауставили Јужни ток, али су наставили северни ток један и два, и имају одличне економске односе. А да ли ће Србија бити у ЕУ или не – не верујем да то Русе превише занима. Они са ЕУ сарађују боље него што су са Србијом икад сарађивали", истакао је он.

Говорећи о могућем утицају руске политике у Србији, он је казао да је то везано само за однос према НАТО пакту. Медијске написе о набавци оружја и Русије, сматра неозбиљним и смешним.

"Ми смо већ једном победили НАТО пакт, ако се добро сећам. Тако је бар представљен Кумановски споразум, иако смо њиме изгубили део суверенитета над делом територије. А кад чујем те приче како нам Руси поклањају мигове..., па то је смешно. Нису они то никад ником поклонили", рекао је Жарковић.

Упитан коме иде у прилог да се пласирају такви текстови у медијима и хвалоспеви о Русији, о оружју које ћемо из Москве добити на поклон... – Жарковић је казао да то није ништа ново на нашој медијској сцени, те да смо се таквих прича нагледали деведесетих година.

"Не верујем у теорију да има нека кафана у Земуну где се окупљају спин доктори са главним уредницима, а где их инструишу у ком правцу треба да иде српска политика. Мислим да је ту више реч  о жељи неких људи који су се докопали медија, а који су без икаквог кредибилитета, да пласирају нешто што би се неком могло допасти", сматра он.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси