Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Повереница за заштиту равноправности закључила да Информер није дискриминисао избеглице и мигранте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 10. 2015.

Извор: Praxis

Повереница за заштиту равноправности закључила да Информер није дискриминисао избеглице и мигранте

Повереница за заштиту равноправности је, поступајући по притужби Praxisa, закључила да у чланку „ПАЖЊА! Са мигрантима стижу маларија, дечја парализа и птичји грип!”, који је дневни лист Информер објавио 1.7.2015. године, нема повреде права према Закону о забрани дискриминације.

Позивајући се на домаће и међународно законодавство, Praxis је указао да спорни текст неосновано прави разлику између избеглица из Сирије, Ирака и Авганистана и свих осталих странаца који долазе у Србију из земаља у којима постоје ризици од наведених болести.

У самом тексту нема званичних података о евентуалном повећању заразних болести у Србији и истицање држављанства у први план као и припадност одређеној групи није у функцији разумевања контекста догађаја о којем се извештава.

Поред тога, спорни чланак неоправдано уноси немир и страх од присуства избеглица и миграната у Србији, с обзиром на то да се и насловом антрфилеа сугерише да је „сваки контакт са мигрантима опасан”.

Повереница за заштиту равноправности је става да „аутор/ка текста преноси цитиране изјаве, односно мишљења и запажања епидемиолога и да стога одговорност новинара/уредника за изјаве које је дало неко друго лице није оправдана…”.

У закључку, повереница се, између осталог, позива на међународне изворе и праксу и посебно наводи јуриспруденцију Европског суда за људска права из које произилази да ограничења слободе изражавања не смеју бити таква да „обесхрабре отворену расправу о стварима од јавног интереса”.

Упркос ставу поверенице, Praxis сматра да одговорност медија не може бити искључена нити умањена чињеницом да су у тексту „само” пренети ставови трећих лица, јер је сврха постојања главног и одговорног уредника да преузме одговорност за информацију која је саопштена у гласилу.

Слажемо се да у демократском друштву слобода изражавања може бити само изузетно ограничена и да та ограничења не смеју да „обесхрабре отворену расправу о стварима од јавног интереса”, међутим оспорени наводи, оцене и ставови то ни у ком случају нису.

Одсуство осуде на писање Информера је пропуштена прилика да се јасно укаже на одговорност медија приликом извештавања и обавезу да не подстичу на дискриминацију, не шире неоправдан страх и нетрпељивост према избеглицама и  мигрантима који пролазе кроз Србију, као и да се истакне да се дискриминација не може оправдати аргументом да се ради о пуком преношењу изјаве саговорника.

Видети саопштење: Информер повредио Кодекс новинара Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси