Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Награда за новинарску борбеност „Александар Тијанић"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 10. 2015.

Извор: Танјуг, Политика

Награда за новинарску борбеност „Александар Тијанић"

Удружење новинара Србије установило је, у част Александра Тијанића, једног од најпознатијих новинара са ових простора, награду за новинарску борбеност која носи његово име. Конкурс је отворен од данас, на другу годишњицу смрти Тијанића и трајаће до 28. новембра, а кандидате за награду у вредности од 2000 евра могу да предложе новинари и грађани Србије.

Право на награду имају новинари који раде у медијима у Србији, а новоустановљено признања биће уручено 22. децембра на додели годишњих награда УНС-а.

У присуству чланова породице, бројних колега и пријатеља о Тијанићевом новинарском делу говорили су председница УНС-а Љиљана Смајловић главни и одговорног уредника Информативног програма РТС Ненад Љ. Стефановића и дугогодишњи уредник НИН-а Славољуб Ђукић.

Подсетивши на Тијанићеву новинарску изузетност и „вулкански речник” на конференцији за новинаре они су указали и да Тијанић није страховао од политичара, већ они од њега и да се није плашио да не буде вољен.

„Постао је легенда новинарства можда зато што су га се политичари плашили”, рекла је Смајловић, док је Стефановић, који је девет година у РТС-у блиско сарађивао с Тијанићем, рекао да га памти и по „безобразно мајсторским баратањем речи у писаном новинарству"

„Баратао је речима као апотекар отровом”, навео је Стефановић док је Ђукић, иначе први Тијанићев уредник указао и да је он у наставку каријере успешно умео да одабере тим с којим ће радити.

Објављивању конкурса за награду која носи Тијанићево име присуствовали су и министар културе и информисања и државни секретар у том министарству Иван Тасовац и Саша Мирковић.

Тијанић је током дугогодишње професионалне каријери радио у „НИН-у” водио је часопис „Интервју”, а крајем осамдесетих година прошлог века писао и за загребачки „Старт” и „Данас”, и за сплитску „Недељну Далмацију"

Објављивао је политичке колумне и у љубљанској „Младини”, писао је и за сарајевско „Ослобођење”, а 1991. је уређивао „Спортски журнал”.

Основао је, почетком деведесетих година, и дневни лист „Грађанин” а радио је у „Дневном телеграфу” и недељнику „Европљанин” Славка Ћурувије.

Радио је као водитељ култне ЈУТЕЛ-ове емисије „Умијеће живљења”, био је директор ТВ Политике 1993. године, први директор БК телевизије и од марта 2004. генерални директор Радио-телевизије Србије.

Коментари (4)

Остави коментар
чет

29.10.

2015.

Neša... [нерегистровани] у 09:26

Sujeta poluintelektualnih političara

Ljiljana Smajlović, UNS: "Postao je legenda novinarstva možda zato što su ga se političari plašili."

Nažalost, oni su mu i došli glave. Nikada ga nisu cenili kao ni sve druge novinare, urednike i medije. Priznanje za životno delo odao mu je UNS posthumno. Političari bi, da mogu, to priznanje rado poništili i spalili na lomači.

Одговори
чет

29.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 08:02

Za Budimira

Podrška predlogu da prvi dobitnik ove nagrade bude Budimir Ničić, aktuelni predsednik DNKiM, a da predlog ozvaniči grupa najuglednijih srpskih novinara sa Kosova,ili redakcija Jedinstva.

Одговори
сре

28.10.

2015.

Vladica [нерегистровани] у 21:38

Saša Tijanić

Čestitam UNS-u na osnivanju ove nagrade koja nosi Sašino ime,koja ce u ovo zaboravno doba doprineti da se pamti ovaj covek čiji su znacaj mnogi shvatili nažalost tek nakon njegove smrti.voleo bih da dobitnici ove nagrade budu uistinu ljudi koji se bore za ono u šta veruju!

Одговори
сре

28.10.

2015.

Јордан Радосављевић [нерегистровани] у 17:54

Предлог

Ево, предлажем да први добитник те награде буде Будимир Ничић из Чаглавице са Косова и Метохије. Бољи је и храбрији новинар од велике већине новинара из Београда и других делова Србије.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси