Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ристић: Није било претњи Истиномеру!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 10. 2015.

Аутор: Весна Радојевић Извор: istinomer.rs

Ристић: Није било претњи Истиномеру!

За мање од месец дана, Комунална полиција Београда и њени челни људи у два наврата су покушали да спрече новинаре да обављају свој посао.

 

Прво је 25. септембра екипа наше редакције спречена у снимању интервјуа на Савском шеталишту и том приликом су нам написане прекршајне пријаве уз образложење да се налазимо на градилишту.

Потом су 21. октобра новинарима КРИК-а који су покушавали да од градоначелника Синише Малог добију одговоре на питања, одузети фотоапарат и телефон и обрисани снимци, које су колеге касније успеле да поврате.

Истиномер: Постоји и снимак инцидента који се догодио са Истиномером испред ресторана “Саванова”. Како коментаришете поступке Комуналне полиције и нападе на новинаре?

Ристић: Послао сам вам одговор.

Истиномер: У коме кажете да није било никакве примене физичке силе и да нисте поступили изнад овлашћења. Да ли је претња комуналног полицајца Срђана Илића да ће камера пасти у воду нешто што је нормално понашање Комуналне полиције?

Ристић: Ја не видим нигде да је претња била тамо.

Истиномер: То нисте схватили као претњу?

Ристић: Не, не, не. Ја то нисам ни протумачио ни схватио као претњу. Каква је то претња? Можда нека скривена ако то неко тако тумачи. Не знам како то да схватим као претњу. Коме упућена претња?

Истиномер: Да ли сте видели снимак?

Ристић: Јесам, видео сам.

Истиномер: Да ли сте видели када је Срђан Илић пришао нашем камерману, ухватио камеру за сталак, накренуо је на страну и рекао “пашће вам камера, овде је градилиште, нестабилно је”? Да ли то схватате као претњу или не?

Ипак, то што постоје снимци инцидената, за Комуналну полицију не значи много. У одговору на притужбу Истиномера на рад Комуналне полиције стоји да није било примене физичке силе, а да смо прекршајне пријаве добили јер смо пријављени да на шеталишту “расипамо грађевински материјал и прљамо градилиште”. Снимак догађаја, међутим потпуно демантује овакав став.

У интервјуу за Истиномер, начелник Комуналне полиције Никола Ристић негира да је одузимао опрему новинарима КРИК-а и брисао снимке, а коментар Срђана Илића, командира подручне организационе јединице, упућен сниматељу Истиномера да ће камера пасти у воду јер се налазимо на градилишту, не сматра претњом.

Истиномер: На основу чега су одузети фотоапарат и снимци новинарима КРИК-а?

Ристић: Па не знам ја ко је одузимао то. (На снимку се види и да је сам Никола Ристић одузео телефон од новинарке КРИК-а и обрисао снимке)

Истиномер: Ви сте на снимку, види се да је…

Ристић: Па види се да сам на снимку, али није било комуналних полицајаца около, нико од њих није узимао фотоапарате нити било шта.

Истиномер: Ваш заменик Дарко Вујисић је узео од новинарке Драгане Пећо фотоапарат…

Ристић: Није, није.

Истиномер: Негирате да је Дарко Вујисић узео фотоапарат?

Ристић: Није Дарко Вујсић узео ништа.

Истиномер: На снимку се види, господине Ристићу да је…

Ристић: Узео фотоапарт?

Ристић: Не. Ја то не схватам као претњу.

Истиномер: Господине Ристићу, да ли ћете поднети оставку због оваквих поступака Комуналне полиције?

Ристић: Не разумем питање.

Истиномер: Ако ви не схватате да је претња Срђана Илића нашем камерману и ако оправдавате овакве поступке према новинарима КРИК-а, јасно је да ви не…

Ристић: Не оправдавам ја ништа. Ја испуњавам све оно што ви тражите од мене и сви други који подносе притужбе. Ја то процесуирам, а када буде било основа, ја ћу реаговати.

Истиномер: У одговору на нашу притужбу, навели сте да је комунална полиција дошла на лице места због притужбе НН лица да смо ми (Истиномер) прљали шеталиште и расипали грађевински материјал. Да ли је због те лажне дојаве покренут поступак против НН лица, мада је министарка Михајловић рекла да су заправо, радници обезбеђења позвали Комуналну полицију?

Ристић: Ми имамо пуно лажних пријава. Не разумем како да поднесемо против НН лица пријаву? Не радимо то.

Истиномер: Дакле, из овог разговора закључујем да не видите ништа спорно у поступцима Комуналне полиције, односно Вас и вашег заменика Дарка Вујисића према новинарима Истиномера и КРИК-а?

Ристић: Које је ту моје поступање било, кад већ мене помињете?

Истиномер: Начелник сте београдске Комуналне полиције. Стајали сте мирно док су новинарима одузимали фотоапарат и снимке потпуно неосновано.

Ристић: Нисам ја то видео. Јел ви схватате да сам ја у ходу, идем, ходам.. Крећем се од једне тачке ка другој – ја не видим шта се дешава. Нисам видео да је неко нешто узимао. Нисам видео да се нешто тог типа догађа.

Не смемо да ћутимо и затварамо очи пред насиљем и онима који мисле да уз употребу силе могу да спроводе политику која није у складу са оном због које је Комунална полиција и настала. Ми желимо комуналну полицију која ради у интересу људи. Желимо комуналну полицију која помаже да наш Београд буде боље место за живот. Која ће бити чврсти ослонац у заштити права и спровођењу закона. Желимо да комунални полицајац решава све оне проблеме који муче многе Београђане — непрописно паркирана возила, уништавање зелених површина, прљање града, уништавање заједничке имовине итд.

Напад на медије, бесправна употреба силе, злоупотреба службеног положаја не смеју да постану уобичајени начин понашања било кога, па ни припадника Комуналне полиције. Они који нису спремни да раде у интересу свих грађана, који су приватан интерес ставили изнад општег — морају да поднесу оставку или да буду смењени, јер им није место у јавној служби. Они од којих се очекује да штите право и да спроводе закон, не смеју да крше закон. Зато, морају да оду.

За неодговорне је ГОТОВА ПРИЧА, а за Србију је ПОСТУПАЊЕ ПОЧЕЛО!

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси