Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министарство директору РТС: Хитно решити претплату
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 10. 2015.

Извор: mondo.rs

Министарство директору РТС: Хитно решити претплату

Министарство културе и информисања позвало је данас руководства РТС и РТВ, да хитно ангажују све расположиве капацитете за почетак наплате таксе од 1. јануара 2016. и упутило низ критика генералном директору РТС Драгану Бујошевићу.

То министарство у саопштењу упозорава да ће, избегавањем те законске обавезе, два медијска јавна сервиса довести у питање не само положај својих запослених, већ и програмске задатке према грађанима Србије.

"Уместо да се време после усвајања Закона о јавним медијским сервисима 2. августа прошле године, искористи за озбиљне припреме његовог спровођења, генерални директор РТС Драган Бујошевић у јавности непотребно ствара забуну о обавезности наплате таксе дефинисане законом", наводи се у саопштењу Министарства.

Тиме се, како је оцењено, доводи у питање кључне поставке Закона, у чијој су изради учествовали и представници оба јавна медијска сервиса, очигледно настојећи да добије додатно време за финансирање из буџета Србије, слично као што су поједини медији покушали да избегну процес изласка државе из власничке структуре медија.

Министарство подсећа да је Закон о јавним медијским сервисима прецизно дефинисао обавезу РТС и РТВ да оформе јединствену евиденцију обвезника плаћања таксе до 1. октобра 2015. године и напомиње да се држави не може приписивати одговорност за то што ова обавеза није до сада испуњена.

"Окружен људима који су дуго на челним позицијама у РТС, Бујошевић показује да руководство РТС, избегавањем сопствене одговорности, суштински не разликује појам Јавног медијског сервиса од државне телевизије, чије је време одавно прошло", истиче Министарство.

 У саопштењу се наводи да се Влада Србије и Министарство културе и информисања залажу за независност и даљи развој јавних медијских сервиса, као темељне европске вредности, и снажно подржавају медијске реформе, које су тренутно фокусиране на излазак државе из власничке структуре медија и увођење пројектног суфинансирања медијских садржаја у служби јавног интереса и професионализма медија.

"Истовремено, одбацују оптужбе Бујошевића који крајње неодговорно, без трунке самокритике, држави приписује одговорност за наводно вишедеценијско уништавање РТС", наводи се у саопштењу.

Управо су челни људи РТС, како се истиче, својим нечињењем годинама уназад, допринели да дуг Јавног медијског сервиса нарасте до размера у којима је држави својевремено једино преостало да средствима из буџета стабилизује финансијско пословање РТС и РТВ.

"Овогодишњих 56 милиона евра, издвојених из буџета за РТС, Бујошевићу су доказ 'маћехинског односа државе'. Вероватно би, по њему, доказ 'мајчинског односа' био када би се за РТС годишње издвојило невероватних 100 милиона евра и за прикупљање те суме ангажовали сви, изузев самог РТС, на челу са Бујошевићем", истиче Министарство културе и информисања.

Генерални директор РТС-а Бујошевић изјавио је пре неколико дана да Влада Србије мора пронаћи решење за наплату претплате, јер је њена законска обавеза да омогући стабилно финансирање јавног медијског сервиса.

Обавеза владе је стабилно финансирање јавног медијског сервиса, то је обавеза предвиђена законом, рекао је Бујошевић на јавној расправи о програмским садржајима јавног сервиса.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

26.10.

2015.

Слоба [нерегистровани] у 18:43

НИЈЕ НАУЧИО?

Генерални директор РТС очигледно никада није марио за такве ствари, као што су паре за прављење ТВ програма. Он је био заинтересован само за паре које су намењене њему. Сад би да прави Јавни сервис по своме укусу, по систематизацији и броју запосленух какву он хоће, количини и квалитету технике на нивоу BBC, а парама из буџета.
То је по принципу "како мали Јовица замишља."
Најважније је да се он потписује на новим програмима, надајући се да ће држава дати паре.
Лепота и дивота: Јавни сервис-паре државне!
А Бујошевић критикује државу што не шаље или паре њима или уплатнице грађанима.
Он ће да прима. На то је научио!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси