Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији не иницирају теме
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 10. 2015.

Аутор: Б. Ц. Извор: Данас

Медији не иницирају теме

Медијски иницирани текстови у дневној штампи у Србији су ретки, већина садржаја односи се и иницирана је углавном актуелним догађајима, показује истраживање истраживачког тима Факултета политичких наука које је представљено јуче на научно-стручној конференцији "Индикатори професионалног/непрофесионалног понашања новинара и медија и могућности за побољшање стања".

Анализа показује да је слична ситуација и на телевизијама, у чијим централним информативним емисијама доминира форма извештаја, а недостаје истраживачких иницијатива. 

Међу примерима непридржавања новинарских стандарда у дневној штампи уочавају се често текстови са једним извором, углавном анонимним, или непозивање ни на један извор, текстови у којима се не поштује заштита приватности, као и прикривена пропаганда. Истраживањем је обухваћено 12 медија - четири дневна листа, четири националне телевизије и четири радио-станице, у периоду од две недеље септембра.

Јованка Матић са Института друштвених наука истакла је да је статус новинара у Србији најлошији у односу на претходну деценију. Томе доприноси, осим лоше економске ситуације, политичких притисака и угрожене безбедности, и недостатак професионалног самоорганизовања, саморегулације, професионалне солидарности, подстицања достигнућа, самообразовања и унапређења вештина. 

Државни секретар Министарства културе и информисања Саша Мирковић рекао је на отварању скупа да новинарска удружења одреде и неку врсту дефиниције и објашњења шта је и ко се може сматрати новинаром.

Наводећи да не прејудицира решења, Мирковић је рекао да би новинарска удружења требало да кроз кодекс новинара и саморегулацију сами раде на томе, јер држава није та која жели да то прописује.

Он је навео и да у овом тренутку у Србији има 117 телевизија, два јавна сервиса, 319 радио станица, као и да број веб портала расте из дана у дан.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси