Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дачић: У интересу нам је што организованија дијаспора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 10. 2015.

Извор: Танјуг

Дачић: У интересу нам је што организованија дијаспора

Интерес Србије је да има што бољу и организованију дијаспору и зато је важно да на време дефинишемо, не само стратегију, већ и алате да бисмо то постигли, поручио је данас први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је на шестој конференцији новинара и медија дијаспоре и Срба у региону констатовао да, када је реч о бројевима, српска дијаспора није велика у односу на дијаспору неких других земаља, али да у односу на број становника Србије то чини знатан број.

“Ако пођемо од процене да у иностранству живи око три или четири милиона грађана српског порекла, схватамо да трећина нашег народа живи ван граница Србије и то показује колико је значајна наша дијаспора”, рекао је Дачић.

 

Додајући да је Србија уставом дужна да штити права и интересе својих грађана у иностранству и унапређује однос између дијаспоре и матице Дачић је подвукао да је унапређење информисања дијаспоре путем електронских медија дефинисано као важан инструмент за очување српског језика и идентитета.

То је важно у овом тренутку када утицајни представници дијаспоре могу да дају допринос на заштити права српског народа на Косову и Метохији, да то помогне да се одупремо својатању српских споменика од оних који нису желели да тамо буде Срба, а камоли трагова њиховог постојања, рекао је Дачић.

Према његовим речима, у време дигиталних технологија охрабрујуће је то што се информатичко умрежавање увелико одвија у оквиру онлајн заједнице дијаспоре у коју су укључени и научници и бизнисмени и студенти и спортисти…

“Само сложно можемо савладати предстојеће изазове и осигурати нашем народу место у савременом свету које својим цивилизацијским достигнућима заслужује и томе треба посветити максималну пажњу”, поручио је Дачић.

Он је истакао значај што боље организованости дијаспоре и што већег њеног утицаја.

“За то није кључна само бројка, јер има земаља где можемо и боље да се организујемо, где Срби могу да уђу у парламент те земље”, рекао је Дачић.

Он је као пример навео боравак у Аустралији где је упознао представника парламента те земље који је пореклом из Босне и Херцеговине, иако “Срба има десет пута више”.

 

 Мирковић: Држава највећи финансијер српских медија дијаспоре

 

 Државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић изјавио је данас да је држава највећи финансијер српских медија у дијаспори, док су представници медија поручили да би та издвајања требало повећати.

Како је подсетио Мирковић подршка Министарства културе дијаспори обезбеђује се конкурсима који се расписују једном годишње, као и да је доста тога учињено и доношењем три медијска закона пре 15 месеци.

“У два је дефинисано да је информисање Срба у дијаспори и региону једна од важнијих ствари које треба да буду подржане и у којем се препознаје јавни интерес који заступа Влада Србије и Министарство културе и информисања”, рекао је Мирковић.

Ове године Влада Србије, односно Министарство културе постало је највећи донатор у сфери информисања у домену подршке оним пројектима који промовишу јавни интерес, рекао је Мирковић.

“То је нешто о чему смо само могли да сањамо само пре неколико година и мислимо да ће се та сума увећати наредне године”, рекао је Мирковић.

Према његовим речима, у домену сектора информисања укупно је поднето 37 апликација, од којих је 29 подржано.

“Укупни буџет ове године износио је 18 милиона динара, што је 20 одсто више него претходне године”, рекао је Мирковић.

Мирковић је додао и да се ове године први пут у конкурсним комисијама у домену пројектног суфинансирања налазе и представници новинарских удружења што је, како је истакао, велики напредак.

Генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић изјавио је да држава мора да повећа средства за финансирање медија у дијаспори.

Он је навео да се медији у иностранству, финансирају просечно на годишњем нивоу са 330 хиљада евра, а да се око 30 милиона динара  издваја за програме националних мањина у земљи.

"Држава мора да пронађе начин да помогне новинаре и медије у дијспори и реону. Садашња средства нису довољна“, сматра Брајовић.

Заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта истакао је да је најбољи положај медија у Румунији, а да најтежи у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Хрватској.

Као пример, он је навео радио „Дунав“ који 24 године постоји у Вуковару и сада се налази пред гашењем, јер немају довољно средстава.

 "Држава мора да помогне медије у региону, у питању је  опстанак нашег народа који се све више исељава из Хрватске и Босне и Херцеговине, у Републику Српску и Србију“, закључио је Линта.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси