Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прва библиографска анализа штампе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 10. 2015.

Аутор: Ј. Т. Извор: Данас

Прва библиографска анализа штампе

У организацији Удружења грађана Монс Хемус, које у Србији ради на доприносу дијалогу култура на подручју Југоисточне Европе, у београдском хотелу „Палас“ јуче је завршена дводневна конференција на тему „Српска православна црква у штампаним медијима 2003-2013“.

На скупу је представљена истоимена тротомна библиографија у којој су сабрани текстови из београдских дневних новина Блиц, Вечерње новости, Политика и Данас, као и из недељника НИН и Време. У трећем тому, уз библиографију текстова из ове две недељне новине налазе се и анализе библиографског материјала по различитим критеријумима. 

Ова религиолошко-политиколошко-културолошка студија део је пројекта „Унапређење верске културе, верских слобода и толеранције" у оквиру програма Остваривања сарадње државе са црквама и верским заједницама, која се спроводи под покровитељством владине Управе за односе са црквама и верским заједницама и Фондације Конрад Аденауер. Тротомну библиографију представили су: протојереј-ставрофор Владимир Вукашиновић, Ирина Нешић и новинарка Времена Јелена Јоргачевић. 

Према речима Ирине Нешић из Патријаршијске библиотеке, која је радила на библиографији, истраживањем су обухваћени „чланци који својом тематиком, у целини или делимично, имају за предмет СПЦ, а објављени су у листовима који су од 2003. до 2013. у континуитету излазили у најзапаженијим тиражима“.

Први том у коме су Блиц и Вечерње новости има 6.843 библиографске јединице. У другом тому су Политика и Данас са 8.004 и у трећем НИН и Време са 649 библиографских јединица.

- Овај пројекат има два циља - аналитички и критички осврт на деценијско деловање Цркве, као и увид у однос СПЦ и медија и могућност њиховог дијалога - рекао је свештеник Владимир Вукашиновић, иначе главни уредник Издавачког фонда Архиепископије београдско-карловачке.

Црква и медији 

Учесници скупа из Србије и са простора бивше СФРЈ говорили су о различитим аспектима односа Цркве и медија, чула су се и искуства из Хрватске и Словеније, а изнете су и анализе медијског извештавања о неколико конкретних црквених тема - однос СПЦ и Римокатоличке цркве, македонско црквено питање, Косово и Метохија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси